Babiččina sekaná: Jídlo, které dříve bývalo součástí sváteční tabule
Maso

Babiččina sekaná: Jídlo, které dříve bývalo součástí sváteční tabule

Z luxusního pokrmu, který si mohl málokdo dovolit, se sekaná přesunula na sváteční stoly venkovanů, aby nakonec její pověst pošramotily jídelny. Domácí sekaná ale může být skutečně svátečním jídlem. Sekaná se připravovala již ve středověku, šlo […]

Tradice svatomartinské husy: Peče se i 13 hodin, podává se s knedlíkem a se zelím
Maso

Tradice svatomartinské husy: Peče se i 13 hodin, podává se s knedlíkem a se zelím

Na svatého Martina, který má přijíždět na bílém koni, často očekáváme první sníh. Kromě toho se ale většina z nás těší na tradiční svatomartinské hody, ke kterým patří neodmyslitelně pečená husa. Kde se tradice vzala? […]

Vdolky bývaly původně velikonočním jídlem. Ty tradiční s tvarohem a povidly jsou vynikající
Recepty

Vdolky bývaly původně velikonočním jídlem. Ty tradiční s tvarohem a povidly jsou vynikající

Kdo by neměl rád vdolky? Tenhle tradiční český dezert s povidly a tvarohem je sice kalorický, ale rozhodně stojí za hřích. Víte, jaká historie se za vdolečky ukrývá? Vdolky se připravovaly už ve staročeské kuchyni […]

Historie české kuchyně: Původně se jedly levné a syté pokrmy, maso bylo pouze pro vyšší vrstvy
Recepty

Historie české kuchyně: Původně se jedly levné a syté pokrmy, maso bylo pouze pro vyšší vrstvy

Mezi tradiční české pokrmy patří například knedlo vepřo zelo, svíčková, ale třeba i smažený sýr, který je v posledních letech čím dál oblíbenější. Víte ale, které pokrmy u nás byly oblíbené dříve? A jak se […]

Oslavte 28. říjen s prvorepublikovým menu. Najde se něco pro milovníky masa i sladkého
Zajímavosti

Oslavte 28. říjen s prvorepublikovým menu. Najde se něco pro milovníky masa i sladkého

Dne 28. října bude sice většina obchodů zavřená, pokud si ale nakoupíte den předem, můžete tento státní svátek oslavit se speciálním menu. Kdy jindy si uvařit prvorepublikové pokrmy než na Den vzniku samostatného československého státu? […]

Kosti svatých: Zapomenuté dušičkové pečivo si letos můžete připravit snadno i vy
Recepty

Kosti svatých: Zapomenuté dušičkové pečivo si letos můžete připravit snadno i vy

Dušičky jsou dnem v roce, kdy zavzpomínáme na své zesnulé blízké, zajdeme jim zapálit svíčku na hrob a uctíme jejich památku. Dříve se na 2. listopadu kromě toho také peklo tradiční pečivo zvané kosti svatých. […]

Podplamenice: Dříve se pekly na kamnech pro děti a čeledíny. Dnes si je připravíte snadno na pánvi
Recepty

Podplamenice: Dříve se pekly na kamnech pro děti a čeledíny. Dnes si je připravíte snadno na pánvi

Někde se jim říká podplamenice, jinde podplameňáky. Jejich podoba se během posledních století hodně měnila, v původní verzi jde ale o placky, které se pečou nasucho v peci nebo na kamnech. Dnes si je ale můžete udělat […]

Hladká Ančka: Uvařte si sytou polévku ze surovin, které byly k dispozici v každé domácnosti
Recepty

Hladká Ančka: Uvařte si sytou polévku ze surovin, které byly k dispozici v každé domácnosti

Říká se jí hladká Ančka. Jde o polévku, kterou připravovali už za starých časů horalové. Verzí receptu je několik. Někdo vajíčka zašlehává přímo do polévky, jiní je k pokrmu závěrem přidávají uvařená natvrdo. Odkud pochází […]