jitrnice a jelita
Maso

Zabijačky dříve utužovaly rodinné vztahy. Navíc zajistily zásoby jídla na celou zimu

Pro někoho je domácí zabijačka brutálním přežitkem, pro jiného je pokračováním tradice a obstaráním kvalitního bio masa na několik měsíců. Vegetariáni mají samozřejmě na takovou tradici svůj názor. Česká tradice pomalu mizí Lidé, kteří maso […]

Krizaly
Zvyky a obyčeje

Staročeská muzika: Provoňte si konec listopadu tradičním dezertem, který se podává teplý

S blížícími se Vánocemi ožívají tradice a vytahujeme staré recepty našich babiček. Jedním z tradičních pokrmů je také staročeská muzika. Tradiční vánoční jídla získala postupem času trochu uvolněnější přístup. Například rybí polévka bývá často nahrazená […]

Polévka se stříkánkami a další levné polévky Magdaleny Dobromily Rettigové, po nichž nebude potřeba hlavní chod
Recepty

Polévka se stříkánkami a další levné polévky Magdaleny Dobromily Rettigové, po nichž nebude potřeba hlavní chod

Magdalena Dobromila Rettigová byla autorka kuchařských knih, ve kterých se lidé dozvěděli nejen to, jak vařit chutně. Zaměřovala se především na to, aby ženám poradila recepty nenáročné na finance. A i proto milovala polévky, které […]

Kristýna „Bubu“ radí, jak si doma vypěstovat žitný kvásek a využít ho na přípravu domácího chleba
Pečivo a těstoviny

Kristýna „Bubu“ radí, jak si doma vypěstovat žitný kvásek a využít ho na přípravu domácího chleba

Příprava domácího žitného kvásku vám zabere pár dní. Upečení domácího chleba zhruba celý den, ale určitě nebudete litovat. Žitný kvásek vám může sloužit po mnoho týdnů a linoucí vůně čerstvě upečeného chleba, na který si […]

Hostie
Zvyky a obyčeje

Recept na hostie se již po staletí nezměnil. Bývá to problém zejména pro celiaky

Pro ateisty se může jednat o neznámý pojem, ale pro věřící je hostie významnou součástí svatého přijímání. Kde se hostie vyrábí? A proč jsou problémem pro celiaky? Co je to vlastně hostie? Hostie nebo také […]

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi
Recepty

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi

Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily? Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci […]

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi
Světové kuchyně

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi

Domorodí Australané se po tisíce let živili „jídlem buše“ (anglicky bushfood), což je pojem zastřešující stravu z místních plodů, semen, jedlých částí rostlin, hub a živočichů. Pojďme se na jejich tradiční stravu podívat blíže. Pokrmy v souladu […]

Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam
Zajímavosti

Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam

I u nás je běžné, že se do některých jídel s chutí pustíme spíše holýma rukama než příborem. Co třeba pečené kuře, které je přece daleko pohodlnější vzít do ruky, než ho pižlat vidličkou a […]

Proč v Číně jedí hůlkami: Původně byly používány k vaření. Praktickou část však brzy vystřídala filosofická myšlenka
Zajímavosti

Proč v Číně jedí hůlkami: Původně byly používány k vaření. Praktickou část však brzy vystřídala filosofická myšlenka

Když se řekne Čína, většina lidí si automaticky představí rýži, dobré jídlo a také hůlky. Ty jsou součástí nejen každé domácnosti a restaurace v Číně, ale v čínských restauracích jsou samozřejmostí i jinde ve světě. […]