Některé druhy masa můžete využít prakticky ihned. A nemluvíme jenom o tom, když je přinesete z obchodu. Pokud máte doma králíky, ihned po stažení můžete s jejich masem pracovat. To samé platí u kuřat. Zvěřina je ale velmi specifický druh masa, který potřebuje nejprve správně vyzrát.
Maso má nejblíže k hovězímu, přesto jsou mezi těmito dvěma druhy pokrmů ale velké rozdíly. Zvěřina je tuhé maso s malým obsahem tuku. Na rozdíl od hovězího, které se stářím ztrácí na kvalitě, v tomto případě je to ale naopak.
Nekupujte maso mražené
Zvěřina se dnes dá sehnat v každém lepším supermarketu. Její cena je poměrně vysoká a rozhodně ji neobjevíte na pultech čerstvou. S mraženými kousky se sice dá pracovat, pokud ale už chcete investovat do kvalitního masa, je rozhodně lepší koupit si čerstvé od řezníka, radí Top Recepty.
Maso se musí nechat vyzrát
Zvěřina potřebuje čas, aby se s ní dalo pracovat. Ani po mnoha hodinách vaření vám totiž nezměkne, pokud bude z právě střeleného zvířete. Pokud tak máte zvěřinu například od známého myslivce, musíte jí dát čas.
Co se týče zvěřiny od řezníka, Roman Paulus v rozhovoru pro Lidovky prozradil, že vždy musí projít veterinárním rozborem a testem kvality masa. To nějakou dobu trvá, na pulty se tak zvěřina dostává už ve stavu vhodném k přípravě.
Správné naložení
Pokud zpracováváte maso divočáka, je ideální naložit ho s česnekem, cibulí, divokým kořením a kořenovou zeleninou. Zmírníte tím typickou pachuť, kterou může tento druh masa mít. Co se týče srnčího a dančího masa, zkřehne skvěle v pivní marinádě, ale také v podmáslí. 24 hodin by mělo v obou případech stačit.
Chyby, na které je třeba dávat pozor
Mnoho lidí si nehlídá, z jak starého zvířete maso je. Nejkvalitnější je samozřejmě to, které pochází od mladých kusů. Jeho chuť totiž ještě není ovlivněna například hormony, píše web Top Recepty.
Další častou chybou je špatné využití koření. Lidé používají podobné kombinace, jako u jiných druhů masa, zvěřina je ale ideální s divokým kořením, tedy jalovcem, bobkovým listem, černým pepřem a novým kořením.
Pokud máte maso od známého, vždy se přesvědčte, že je zdroj skutečně důvěryhodný. Zvěřina musí být vždy zkontrolována proškolenou osobou, a to i v případě, že vám ji střelil strýček myslivec.
Zdroj: Miss Allie’s Kitchen, BBC Good Food, Lidovky, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová