Zvěřina patří mezi druhy masa, které většina lidí nekonzumuje příliš často. Určitě se je ale lepší zaměřit právě na zvěřinu než na maso hospodářských zvířat, a to z několika důvodů.
Co je vlastně zvěřina?
Mnoho lidí si pod označením „zvěřina“ představí srnčí či kančí maso. Jenže ve skutečnosti jde o maso zvěře, jež byla ulovena ve volné přírodě. Do této skupiny tedy patří nejen jelen, srnec, zajíc či divoké prase, ale také bažant, křepelka anebo divoká kachna. Naopak by se mezi zvěřinu nemělo řadit maso zvířat, která běžně žijí volně, ale jsou chována na farmách.
Rozdíl v mase farmovaných a lovených zvířat
Maso zvířat ve volné přírodě se dosti liší od masa tzv. farmované zvěře, ač se může jednat o stejné druhy. Záleží ovšem na velikosti oplocených obor. Pokud má zvěř dostatek pohybu, pak má maso jinou strukturu. Na tu mají vliv i granulovaná krmiva, kterými jsou zvířata na farmách dokrmována. Ta navíc končí na jatkách, což má vliv na chuť a zabarvení masa. Při odstřelu ve volné přírodě se totiž ve tkáních vyskytuje velké množství krve.
Využití zvěřiny v kuchyni
Zvěřina by se neměla konzumovat hned, neboť bývá tvrdá, tuhá a chuťově nepříliš zajímavá. Pokud ji však necháte uležet (třeba i dva týdny), maso bude měkčí, křehčí, vyzrálejší a získá specifickou vůni a chuť. Zvěřinu (např. jelena) lze před kuchyňskou přípravou rovněž naložit, a to především do červeného vína, mléka nebo do mořidla, jehož základ tvoří vinný ocet, koření a zelenina.
Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky
Zvěřina a zdraví
Díky tomu, že se volně žijící zvěř živí přírodní stravou, její maso obsahuje spoustu účinných látek. Jedná se např. o bílkoviny, vitamíny ze skupiny B-komplex anebo minerály (železo, draslík, hořčík či fosfor). Navíc obsahuje minimum tuku (vzhledem k dostatku pohybu) a je lehce stravitelné. Zároveň musíme zdůraznit, že zvěřina není silně zakyselující, čímž se podobá rybám a naopak se liší od masa hospodářských zvířat.
Zajímavosti o zvěřině
- O zvěřině byste měli uvažovat nejen ze zdravotních důvodů, ale také z etického hlediska. Zvěř totiž žije na rozdíl od většiny hospodářských zvířat svobodně a před usmrcením netrpí stresem.
- Zvěřina se dělí na pernatou (divocí ptáci) a srstnatou zvěř. Ve druhé skupině lze ještě odlišit spárkatou (např. jelen, srnec či divoké prase) a nízkou zvěř (zajíc či divoký králík).
- Zvěřinu je možné řadit mezi biopotraviny. Navíc se jedná o jednu z nejkvalitnějších biopotravin živočišného původu.
- Na chuť zvěřiny má negativní vliv sůl a česnek. Neměli byste ji tedy nikdy solit předem a česnek pro jistotu nepoužívejte vůbec.
- Lovená zvěř ve volné přírodě samozřejmě musí být zkontrolována veterinářem, neboť pouze pak budete mít jistotu, že bylo zvíře v pořádku.