Velmi populární polévka zuppa toscana je italský pokrm uvařený z klobásy, brambor, kapusty, slaniny a smetany. A dle těch, kteří ji ochutnali, byste ji mohli jíst každý den.
Jak název napovídá, je tato polévka inspirována italskou oblastí Toskánsko. A její příprava je velmi jednoduchá.
Všechno dobré v jednom hrnci
Dle serveru The Modern Proper je zuppa toscana kombinací všeho skvělého jídla v jednom hrnci.
Původní recept vymyslela restaurace Olive Garden, kde je tato polévka také podávána.
Jedná se o kombinaci zeleniny a smetany v takovém vyváženém množství, že vzniká skvělá krémová polévka.
Připravte si Itálii doma
Na přípravu polévky si připravte 1 klobásu, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 2 velké brambory, 5 plátků slaniny, cca 800 ml kuřecího vývaru, 1 hrníček vody, 3 hrníčky nakrájené kapusty, 1,5 hrníčku smetany, sůl a pepř.
Klobásu nakrájejte na malé kousky a opečte ji v hrnci tak, aby se zbavila svého tuku. Následně přidejte cibuli, česnek, brambory nakrájené na plátky a pár minut restujte.
Směs zalijte vývarem a nechte přejít varem. Poté snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou.
Nakonec přidáte nakrájenou slaninu, kapustu, smetanu a dochutíte kořením.
Italsko-česká varianta
Pokud byste raději polévku trochu počeštili a zároveň zanechali její italský nádech, přinášíme vám ještě druhou variantu receptu.
Na něj již bude potřeba více ingrediencí, a to 70 g cibule, 50 g bresaoly, 300 g brambor, 70 g celeru, 200 g hovězího masa, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku tymiánu, 800 ml zeleninového vývaru, 80 g kapusty, 1 stroužek česneku, 70 ml sójové smetany, sůl a pepř.
Na jedné lžíci olivového oleje osmažte cibuli, nakrájenou bresaolu, hovězí maso, papriku, tymián, sůl a pepř.
Vše zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory a celer. Jakmile brambory změknou, přidejte do hrnce nakrájenou kapustu, česnek a sójovou smetanu.
Vařte ještě přibližně 7 minut a skvělá polévka je hotová. Přejeme vám dobrou chuť a budeme rádi.
Zdroj: Tastes Netter from Scratch, The Modern Proper, Lidovky
Autor: Soňa Jiroutová