Zuppa Toscana je italský pokrm, jehož název v překladu doslova znamená toskánskou polévku. Jídlo je dnes už rozšířené po celém světě a v mnoha zemích je velmi oblíbeným prvním chodem běžně podávaným v italských restauracích. Snadno ho ale připravíte i doma.
Zuppa Toscana je krémová polévka obsahující typicky brambory, italskou klobásu, špenát nebo kapustu, cibuli, česnek a smetanu. Někdy se přidává i slanina a chilli papričky pro zvýraznění chuti, popisuje polévku server Recipes.
Zdravý a sytý pokrm
Přestože název odkazuje na Toskánsko, tato polévka není v Itálii příliš známá. Stala se populární především v Americe. Dnes ji můžete najít v mnoha italských a italsko-amerických restauracích po celém světě.
Stejně tak původ této polévky je poněkud nejasný. Ačkoli nese italský název, její současná podoba je spíše americkou interpretací italské kuchyně. Polévka se stala známou a velmi oblíbenou v 90. letech 20. století.
Zuppa Toscana je polévka velmi sytá, takže se sice často podává jako první chod, mnohdy ale postačí jako celý oběd. Má také mnoho zdravotních přínosů. Brambory jsou dobrým zdrojem vitamínu C a draslíku, kapusta a špenát zase poskytují vitamíny A, C, K a vlákninu, vysvětluje web Cooking Classes in Tuscany.
Jak na přípravu pokrmu
Na přípravu jídla budete potřebovat 500 gramů italské klobásy, 4 větší brambory, cibuli, 4 stroužky česneku, litr kuřecího vývaru, 250 mililitrů smetany, 2 hrsti nakrájené kapusty nebo špenátu, sůl, pepř a olivový olej.
V hluboké pánvi nebo hrnci osmažte klobásu. Vyjměte ji a odložte stranou. Ve stejné pánvi osmažte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a smažte další minutu. Přidejte brambory a kuřecí vývar.
Vše přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte polévku, dokud brambory nezměknou. Potrvá to asi 20 minut. Vraťte klobásu do hrnce a přidejte smetanu. Vařte vše dalších 5 minut.
Nakonec přidejte kapustu nebo špenát a vařte polévku, dokud zelenina nezměkne, tedy asi 3 minuty. Dochuťte vše solí a pepřem podle potřeby. Polévka se podává horká, můžete ji také posypat strouhaným parmazánem.
Zdroj: Recipes, Tuscan Recipes, Cooking Classes in Tuscany
Autor Šárka Cvrkalová