Na první pohled by se mohlo zdát, že španělská šunka serrano (neboli jamón serrano) a italská šunka prosciutto crudo jsou totéž, ovšem tak tomu není. Mají sice podobné rysy, ale zároveň se od sebe i liší.
Prosciutto vs. serrano
Šunka prosciutto a šunka serrano jsou dva druhy tenkých plátků šunky, které pocházejí ze stejného plemene prasat. Při porovnání šunky serrano a šunky prosciutto se však jejich chuť liší. Prosciutto má jemnější a sladší chuť, zatímco serrano má chuť intenzivnější.
V čem jsou podobné?
Začněme tím, že se podíváme na jejich podobnosti. Co se týče vzhledu, plátky se zdají být podobné. Obě mají obdobnou barvu, která je tmavě růžová, obě mají po celém povrchu mramorovaný tuk a obě se obvykle krájejí na tenké plátky. Kromě vzhledu pocházejí oba plátky ze stejného plemene prasat, kterým je bílé prase.
V čem jsou rozdílné?
Pokud na ně pohlédneme podrobněji, zjistíme, že mezi nimi existují rozdíly. Jamón serrano je sušená španělská šunka, kdežto šunka prosciutto crudo pochází z Itálie.
Mezi další významné rozdíly šunky serrano a šunky prosciutto patří strava zvířat. Serrano pochází z prasat, která byla krmena dubovými žaludy, zatímco prosciutto pochází z prasat, která byla krmena ovocem a syrovátkou.
Doba zrání je u šunky serrano obvykle delší, dosahuje až 18 měsíců, prosciutto crudo zraje v rozmezí 10 až 14 měsíců. Hlavní rozdíl procesu sušení však spočívá v druhu použité soli a v podmínkách sušení.
Během procesu zrání se ve skladovacích prostorách, kde se prosciutto crudo zavařuje, udržuje vlhkost, ale u šunky serrano je nutné suché prostředí. Proto jsou šunky serrano poměrně tuhé a suché, zatímco prosciutto je spíše vlhká a měkká.
Prosciutto a jamón ibérico
Aby to nebylo tak jednoduché, existují i další druhy šunek. Například iberská šunka pochází z plemen chovaných výhradně na Pyrenejském poloostrově.
Toto plemeno je známé infiltrací tuku do svaloviny, což pomáhá rozlišit druh masa po jeho zpracování. Chuť jamón ibérico je navíc podle informací webu Jamon výraznější než u předchozích dvou druhů.
Zdroj: Jamon, CookThink, Spanish Pig
Autor: Dominika Jandorová