Zmrzlina se sójovou omáčkou: Netradiční kombinace chutí, kterou si užívají v Japonsku

Zdroj: Pixabay

Zmrzlina k létu bezpochyby patří. Nějaké ty teplé dny nás ještě letos rozhodně čekají a nikdy tak není pozdě naučit se připravovat si zmrzlinu doma. Ve světě často narazíte i na netradiční příchutě. Slyšeli jste už o zmrzlině se sójovou omáčkou?

Sójová zmrzlina je typická pro Japonsko, ale také další asijské země. Ačkoli to na první dojem může znít velmi zvláštně, možná si své příznivce tento trend jednou najde i u nás. Prozatím si ji minimálně vy můžete doma vyzkoušet připravit.

Kombinace sladké a slané

Sójová zmrzlina kombinuje netradiční chutě a pravděpodobně vznikla pouze na základě experimentů. Přesný původ této kombinace není jasný. Mohlo by jít o moderní fusion koncept, možná inspirovaný asijskou kuchyní, kde se sladké a slané chutě často kombinují.

V současné době se zmrzlina konzumuje především v asijských zemích, nicméně zda zde také vznikla se nedá na sto procent určit. Typicky se jedná jednoduše o vanilkovou zmrzlinu, která bývá sójovou omáčkou přelitá.

Jak zmrzlinu připravit doma

Na přípravu domácí sójové zmrzliny budete potřebovat 2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny, 1 až 2 lžičky kvalitní sójové omáčky a mandle nebo slané pistácie na ozdobu, radí All Recipes,

Ideální je připravit si vanilkovou zmrzlinu doma, a to z 500 mililitrů smetany ke šlehání, 250 mililitrů plnotučného mléka, 150 gramů cukru, 4 žloutků a 2 lžiček pravé vanilkové esence.

V hrnci smíchejte smetanu, mléko a polovinu cukru. Zahřívejte vše na mírném ohni, dokud se směs nezačne vařit. Mezitím v míse prošlehejte žloutky se zbytkem cukru do světlé, nadýchané konzistence. Pomalu vlijte horkou smetanovou směs do žloutků.

Vraťte vše zpět do hrnce a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Odstavte ji z ohně a přidejte vanilkovou esenci. Nechte vše vychladnout na pokojovou teplotu, pak směs přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice na nejméně 4 hodiny.

Následně stačí vše přendat do krabičky s víčkem a umístit do mrazáku. Potom stačí už pouze vždy zmrzlinu nandat do pohárku, přelít jisójovou omáčkou a posypat slanými oříšky. Překvapte netradiční kombinací i své hosty a zjistěte, co na asijské chutě říkají.

Zdroj: The Japanese Pantry, Kikkoman, All Recipes

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz