Silvestr se blíží a vy nejspíš přemýšlíte, jakými pomazánkami tentokrát pohostíte rodinu. Klasická žloutková pěna by rozhodně neměla na vašem stole chybět. Víte ale, že se dá připravit hned na několik způsobů? A to mimo jiné i nasladko.
Společně s šunkovou pěnou patří ta žloutková k nejtradičnějším pomazánkám, které už před lety zdobily jednohubky a chlebíčky na svátečních stolech. Kromě té slané se ale dělá žloutková pěna také sladká. Ta se pak dá podávat třeba s ovocem nebo sušenkami.
Žloutková pěna na chlebíčky
Pokud chcete letos do svého jídelníčku na silvestra zařadit i trochu retro pochoutky, žloutková pěna je rozhodně skvělou možností. Její příprava je snadná a na chlebíčkách si pak pochutnají děti i dospělí.
Na přípravu žloutkové pěny budete potřebovat 270 gramů žloutků, 200 gramů másla, 30 gramů sardelové pasty a citronovou šťávu. Dochutit vše můžete samozřejmě solí a pepřem. Potřebovat budete veku, na kterou pak výslednou pomazánku namažete.
Žloutky společně se změklým máslem vyšlehejte do hladké pěny. Pak do ní přidejte sardelovou pastu, sůl, pepř a citronovou šťávu a vše opět prošlehejte. Jemná pěna se bude na veku či rohlíky krásně roztírat.
Co se týče zdobení, podle serveru Top recepty jsou ideální dvě verze. Tou první jsou sardelová očka, sterilizovaná okurka a petrželka. V druhém případě chlebíčky dozdobte vajíčkem, majonézou, čerstvou paprikou a opět kouskem petrželové natě.
Žloutkovou pěnou můžete plnit i i vejce natvrdo, kde žloutek vyměníte právě za trochu pěny a ozdobíte třeba pažitkou.
Sladká žloutková pěna
Sladké pěně ze žloutků se říká zabaglione, někdy také sabayon. Na její přípravu potřebujete 4 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 250 mililitrů vína, citronovou kůru, skořici a nějaké sušenky, které budete k pěně podávat.
Nejprve si žloutky s cukrem a pár kapkami horké vody vyšlehejte do pěny. Misku postavte nad hrnec s vroucí vodou a v páře do ní vešlehejte víno. V tu chvíli by vám měla ze směsi vznikat poměrně hustá pěna. Do té pak zašlehejte skořici a citronovou kůru.
Pěnu podávejte ve vyšších sklenicích posypanou skořicí. Ideální je k ní servírovat sušenky nebo kousek čokolády. Můžete ji ale také nalít na ovoce a dopřát si tak chutný dezert trochu netradičním způsobem.
Zdroj: Česká televize, Top recepty, Apetit online, Prima fresh
Autor: Šárka Cvrkalová