Jeřabiny máme asi nejvíce spojené s koncem léta, ale jelikož konzumace čerstvých plodů může být nebezpečná, možná máte někde schované sušené jeřabiny. Z nich si můžete připravit třeba výborný čaj s mnoha zdravotními benefity.
Plody jeřábu obsahují velké množství živin, jako je vitamin C, vláknina a kyselina sorbová. Obsahují také důležité antioxidanty. Obecně jeřabiny pomáhají posilovat imunitní systém (díky obsahu vitaminu C), trávení, předcházet rakovině a snižovat výskyt bakteriálních infekcí.
Podpora trávení
Bobule jeřábu obsahují dostatečné množství vlákniny, která podporuje trávení a snižuje zácpu tím, že dodává stolici objem a stimuluje trávicí systém. Organické sloučeniny obsažené v bobulích jeřábu navíc pomáhají léčit průjem, ale přesný mechanismus zatím není objasněn, jak uvádí kniha Fruit and Vegetable Phytochemicals.
Prevence rakoviny
Účinky antioxidantů obsažených v jeřabinách popsala práce Harri Kokka a kol. Antioxidanty pomáhají předcházet vzniku rakoviny, snižují riziko předčasného stárnutí, podporují zdraví pokožky, zvyšují regeneraci buněk a urychlují hojení.
Antibakteriální účinky
Kyselina sorbová je přímo spojena se snižováním účinků mikrobiálních a bakteriálních zárodků na kůži a v těle, její vliv na činnost mikroorganismů zkoumala kupříkladu studie zveřejněná v časopise Pharmaceutics. Díky těmto vlastnostem se využívá výtažku z jeřabin také v kosmetice.
Pozor na čerstvé jeřabiny
Jeřabiny však vždy konzumujte až po tepelné úpravě nebo po sušení. V čerstvých plodech se totiž vyskytuje kyselina parasorbinová a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které ve větším množství způsobují nevolnost, bolest hlavy nebo zvracení. Tyto „jedy“ ale odstraníte například uvařením nebo naložením do lihu.
Jeřabinový čaj
Jedním ze způsobů zpracování jeřabin je příprava čaje, který pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách. V hmoždíři rozdrťte lžičku sušených jeřabin, přesypte je do hrnku a přelijte horkou vodou. Před scezením nechte plody 10 až 15 minut louhovat.
Jeřabinový likér
Jestliže máte chuť na něco ostřejšího, mohl by vám přijít vhod jeřabinový likér. Na něj budete potřebovat 2 kilogramy jeřabin, 1 kilogram cukru, 1 litr vody, 1 litr vodky (nebo slivovice), hřebíček a celou skořici (podle chuti) a sušenou citronovou kůru.
Třílitrovou nebo ještě lépe pětilitrovou láhev naplňte jeřabinami. V litru vody za ohřívání rozpusťte cukr a zchladlým cukerným roztokem zalijte jeřabiny. Přilijte alkohol a přidejte koření a citronovou kůru. Láhev uzavřete korkovou zátkou a nechte stát na slunném a teplém místě zhruba 3 týdny. Hotový likér sceďte a přelijte do dobře uzavíratelných lahví.
Zdroj: Česká televize, Náš region, Vitalia, H. Kokko, Antioxidant Capacity and Phenolic Content of Sweet Rowanberries, 2005, G. A. González – Aguilar, Fruit and Vegetable Phytochemicals, 2010, I. Mijakovic, Rowan Berries: A Potential Source for Green Synthesis of Extremely Monodisperse Gold and Silver Nanoparticles and Their Antimicrobial Property, 2021
Autor: Dominika Jandorová