Vilém Vrabec byl uznávaný český kuchař a také učitel. Mnozí si jej pamatují i jako autora desítek kuchařských knih, ve kterých dal dohromady na několik tisíc kulinářských receptů.
Kuchař původem z Horního Růžodole na Liberecku měl za sebou nuzné poměry. I když ho učitel doporučoval na výtvarnou školu pro jeho talent, rodiče si tak drahou školu nemohli dovolit. Po studiu na umělecko-průmyslové škole v Berlíně si sehnal práci jako aranžér výkladních skříní největšího berlínského lahůdkářství.
Právě zkušenost v berlínském lahůdkářství Kempiňski ho motivovala k dalšímu posunu v jeho životě, kdy se chtěl naplno věnovat kulinářství. Během několika let asistoval uznávaným kuchařům v nejlepších hotelech nejen v Německu, ale také ve Švýcarsku nebo Rakousku.
Poté se vrátil zpět do Čech, kde pracoval jako kuchař studené kuchyně v hotelu Pupp v Karlových Varech nebo v Esplanade v Mariánských Lázních. Všechny své zkušenosti pak předával do svých knížek.
Připravte si vídeňskou houbovou omáčku
Houbová omáčka je v kuchyni dokonale univerzální. Patří mezi nejoblíbenější, a to nejen pro svoji chuť, ale i nenáročnou přípravu.
Pokud máte k houbovým receptům blízko, zkuste si doma připravit houbovou omáčku podle kuchaře Viléma Vrabce. Uvidíte, že si ji zamilujete. Připravte si:
- 50 gramů másla
- 20 gramů cibule
- 150 gramů čerstvých hub
- 50 gramů hladké mouky
- 1 litr vývaru
- 30 gramů másla
- 60 ml smetany
- petrželku
- citronovou šťávu
Začněte tím, že očistíte houby, omyjete je a nakrájíte na tenké plátky. V hrnci si necháte rozpustit máslo, přidáte nadrobno nasekanou petrželku a nadrobno pokrájenou cibuli. Vše promíchejte a krátce orestujte.
Jakmile cibulka zpění, přisypte do hrnce nakrájené houby, zakápněte lehce citronovou šťávou a krátce poduste pod pokličkou.
Z másla a mouky si bokem připravte světlou jíšku, za stálého míchání přilévejte studený vývar. Promíchejte tak, aby byla omáčka krásně hladká, poté přilijte zbytek vývaru a opět dobře promíchejte.
Za stálého míchání omáčku pomalu přiveďte k varu, vařte cca 20 minut, poté do ní přidejte dušené houby a dle chuti osolte a opepřete. Povařte ještě 5 minut a na závěr omáčku zjemněte smetanou.
Zdroj: databazeknih.cz, wikipedia.org, toprecepty.cz
Autor: Natálie Kabourková