Pro každého, kdo rád peče, je piškotové těsto jedním ze základních materiálů. Jeho výhodou je, že se dá použít na celou řadu naprosto odlišných dobrot pro úplné začátečníky i zdatné kuchaře. A tentokrát inspirace přišla od oblíbené herečky Nadi Konvalinkové.
Herečka získala recept od kuchařky Václava Havla
Naďa Konvalinová se ráda svým kuchařským uměním chlubí a je nejen dobrou herečkou, ale i kuchařkou. Jejími kokosovými špalíky z piškotového těsta rozhodně nepohrdne žádná návštěva a mohou se hodit i jako zpestření pro sváteční vánoční tabuli.
Pokud jde o původ receptu, paní Naďa si rozhodně nepřisvojuje zásluhy za jeho vymyšlení, ale pro Český rozhlas Regiony uvedla, že jde o recept její kamarádky Ireny Košíkové, která byla kdysi kuchařkou a pekařkou prezidenta Václava Havla. Možná si na sladké dobrotě také pochutnával.
Vláčné těsto, které chutná jako čokoláda
Na kokosový pamlsek, který chutná jako tekutá hedvábná čokoláda, budete potřebovat běžné cukrářské suroviny, které se dají obstarat v každém obchodě.
Na těsto budete potřebovat 300 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžíci medu, 50 g másla, 200 ml mléka, kypřicí prášek do pečiva, lžíci sádla na vymazání plechu a dvě lžíce nastrouhaného kokosu na jeho vysypání. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
Těsto z několika surovin
Do mísy se dá vejce. Přidá se med. Musí být tekutý (změkne ve vodní lázni nebo v mikrovlnce). Dále se přidává cukr a hodně změklé máslo. Všechny suroviny by se měly spolu třít tak dlouho, dokud nevznikne jemná a hladká pěna. To může zabrat i několik minut.
Postupně se přilije mléko a znovu se vše promíchá. Mouka se přidává postupně a s ní nakonec i kypřicí prášek. Výsledné těsto by mělo být řidší, bez hrudek. Na pečení je třeba plech s vyšším okrajem. Dno se vyloží pečicím papírem. Boky pekáče i papír stačí vytřít sádlem a vysypat nastrouhaným kokosem.
Těsto se vlije do pekáče a rovnoměrně rozetře. Ideální je, aby vrstva těsta měla asi 1,5 cm. Peče se v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, něž bude povrch zlatý.
Chuť vylepší poleva a obalení v kokosu
Čas, kdy se čeká na upečený piškot, se dá využít pro přípravu polevy, ve které se bude piškot namáčet. Na polevu je třeba 250 g másla, 300 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 5 lžic mléka, 200 ml rumu.
K dokončení sladké dobroty je také třeba 300 g strouhaného kokosu.
Poleva se připraví v rendlíku, do kterého se nasype moučkový cukr, prosáté kakao, změklé máslo a mléko. Obsah rendlíku se musí na plotně stále míchat, dokud nevznikne hladký krém. Po odstavení z plotýnky se do krému přidá rum.
Nadýchaný a vychladlý piškot se rozkrájí na obdélníky velikosti 2×3 cm. Každý kousek se jednotlivě pomocí vidličky namáčí v polevě a obaluje v kokosu.
Zdroj: regiony.rozhlas.cz, primainspirace.cz
Autor: Lída Kropáčková