Cibule obsahuje vitamíny, minerály a rostlinné sloučeniny, které podporují funkci imunitního systému. Cibule byla vyzdvihována už ve středověku jako účinné přírodní léčivo. Mezi bylinkáři také kolovalo, že cibulová voda působí proti různým vnitřním parazitům. Zkuste si vedle známého cibulového sirupu na kašel udělat i cibulové víno, které je výborné pro žlučník a játra.
Zdravotní benefity cibule
Cibule je obecně bohatá na živiny. Má nízký obsah kalorií, proto je vhodná i při dietě. Tato zelenina má také vysoký obsah vitamínu C, který je nejdůležitější pro zdravé fungování imunitního systému.
Cibule obsahuje také vysoké množství antioxidantů, které aktivně bojují proti zánětům v těle a snižují hladinu cholesterolu. Toto vše může snížit riziko vzniku srdečního onemocnění.
Fytochemikálie jsou sloučeniny vyskytující se klasicky v zelenině a ovoci. V cibuli mají velké zastoupení. Bylo dokázáno, že právě tyto sloučeniny dokáží snížit riziko Parkinsonovy choroby.
Přehled 26 studií také ukázal, že lidé, kteří cibuli konzumovali ve vyšší míře, měli pak o 22 % menší pravděpodobnost, že jim budou v budoucnu diagnostikována onemocnění, jako je například rakovina žaludku nebo tlustého střeva.
Cibule je také výborná na udržení hladiny cukru v krvi. Je doloženo, že lidé s diabetem, kteří snědí 100 g čerstvé cibule denně, budou mít na lačno mnohem nižší hodnoty.
Dále se nesmí zapomenout na vysoký obsah vlákniny a prebiotik. V cibuli se pohybují volné radikály, které si poradí s průjmovým onemocněním nebo s rizikem vzniku žaludečních vředů.
Cibulové víno
Kdysi ve středověku mezi bylinkáři kolovalo, že cibulová voda působí proti parazitům v těle. Nejvyužívanější cibule „v tekuté formě“ u nás je sirup na kašel. Existuje ale i další možnost, jak zpracovat cibuli, a to v cibulovém víně.
K výrobě vína budete potřebovat 0,5 kg čerstvé a nakrájené cibule, jednu lahev vína, výběr je čistě na vás, a 150 g medu.
Postup je velmi jednoduchý. Veškeré ingredience se smíchají a slejí se do velké sklenice, kterou postavíte na slunce. Nejideálnější místo je vnitřní parapet.
Takto necháte odstát 48 hodin. Každý den směs promíchejte. Nenechávejte víno stát delší dobu, pak by mohlo začít kvasit.
Cibulové víno působí blahodárně na žaludek, játra a celkově na imunitní systém. Nalívejte si malou skleničku 3x denně před jídlem.
Zdroj: Live Science, Health Line, Kouzlo vůní
Autor: Denisa Richter