Knedlíky jsou v české kuchyni vděčnou přílohou. Umíme si je vychutnat se zelím a masem, zrovna tak jako si bez nich neumíme představit omáčku. Málokdo ale v dnešní době připravuje domácí knedlík, jako tomu bylo samozřejmostí za dob našich babiček.
Přitom na přípravě domácích knedlíků nemusí být nic až tak složitého, co by nezvládla i běžná hospodyňka. Přinášíme vám recept na bramborové knedlíky, ve kterém se dokonce obejdete i bez mouky a vajíček.
Kde se vzaly, tu se vzaly…
Historie knedlíků sahá opravdu hodně daleko. Málokdo by možná tipoval, že první zmínky o nich pocházejí už ze starověku, kde se objevovaly první varianty dnes tolik známých a oblíbených knedlíků.
Jelikož v našich končinách byly typickou a běžně dostupnou surovinou brambory, není se čemu divit, že se i tady u nás začaly poměrně brzy objevovat bramborové knedlíky.
Někoho možná překvapí fakt, že dříve se v Čechách jedly bramborové knedlíky nasladko posypané strouhankou, na Moravě a ve Slezsku je pak milovali se škvarky a smaženou cibulkou.
Bramborové knedlíky bez vajec a mouky
Dneska většina lidí buď koupí již hotový bramborový knedlík, nebo si domů z obchodu přinese knedlíky v prášku, které pak jen smíchá s vodou.
Není to ale škoda? Třeba se i vy přípravy domácího bramborového knedlíku děsíte, přitom úplně zbytečně. Jeho příprava není tak náročná, jak se možná zdá.
Připravte si doma bramborové knedlíky, do kterých nebudete potřebovat mouku ani vejce. Navíc je připravíte do několika málo minut. Tak co myslíte? Zkusíte je? Pokud ano, připravte si tyhle suroviny:
- 1 kilo brambor
- 250 gramů bramborového škrobu
- Sůl
Brambory uvařte ve slupce do poloměkka. Nechte je vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. V misce smíchejte s bramborovým škrobem a vytvořte kompaktní těsto.
Z těsta následně utvořte malé kuličky, které neprodleně vhazujte do vroucí osolené vody. Vařte cca 3 minuty a poté z vody vyjměte. Následně podávejte s čímkoli, co máte rádi – třeba jen s opraženými kostkami slaniny a cibulkou.
Zdroj: nejrecept.cz, toprecepty.cz, aazdravi.cz
Autor: Natálie Kabourková