Máte rádi sushi, ale zatím jste si netroufli na domácí přípravu? Máme pro vás dobrou zprávu. Jeho příprava není vůbec složitá. Přinášíme vám postup na dokonalou rýži, kterou následně využijeme na maki sushi.
Pokud se rozhodnete připravit si sushi doma, klíčovým prvkem je kvalitní rýže. Rýže určená na přípravu sushi se jmenuje japonica (v obchodech ji najdete pod názvem „sushi rýže“). Jedná se o krátkozrnnou kulatou rýži.
Příprava sushi rýže
Jak uvádí web Prima Fresh, na uvaření dvou hrnků rýže budete potřebovat 2 a půl hrnku vody, 5 lžic rýžového octa, 1 lžíci cukru a jednu lžičku soli. Začněte nasypáním rýže do misky, zalijte ji vodou a properte. Vodu vylijte a nalijte novou. Postup opakujte 5krát až 7krát, dokud voda nezůstane čistá.
Rýži zalijte studenou vodou (2 a půl hrnku) a nechte 5 minut v klidu. Následně rýži přikryjte pokličkou a přiveďte co nejrychleji k varu. Až bude voda vařit, stáhněte teplotu na minimum a vařte po dobu 15 minut. Teprve po uvaření sundejte pokličku a rýži nechte 20 minut stát.
Mezitím si můžete připravit rýžový ocet, cukr a sůl. Dejte je do malého kastrůlku a za pozvolného ohřívání nechte cukr a sůl rozpustit. Poté nechte nálev vychladnout. Studený nálev opatrně vmíchejte do rýže a současně ji ovívejte vějířem, můžete použít i malé plastové víčko. Po ochucení se můžete pustit do přípravy sushi.
Recept na maki sushi
Na recept šéfkuchaře Jana Hajného (prostřednictvím iDNES) budete potřebovat 550 g bílé krátkozrnné rýže na sushi, 2 polévkové lžíce saké, mořskou řasu nori na balení, 1 salátovou okurku, 1 avokádo, černý sezam na ozdobu, pastu wasabi.
Připravte sushi rýži podle výše uvedených pokynů s tím rozdílem, že kromě studené vody přidáte k rýži na začátku vaření i saké. Na rákosovou podložku položte řasu nori lesklou stranou dolů a rozprostřete na ni rýži zhruba do výšky 7 mm a vzadu nechte přibližně 1 cm volný.
Na přední část rýže dejte nakrájenou okurku nebo avokádo a posypte černým sezamem. Zatočte řasu s rýží a náplní do válečku, prázdný okraj řasy potřete vodou a přimáčkněte. Váleček nakrájejte navlhčeným nožem na kousky. Hotové maki sushi podávejte s pastou wasabi a namáčejte v sójové omáčce.
Zdroj: iDNES, Prima Fresh, Meg v kuchyni
Autor: Dominika Jandorová