Konzumace potravin s vysokým obsahem cukru a následné výkyvy hladiny glukózy v krvi můžou zhoršit průběh nemocí a stárnutí. Podle biochemičky Jessie Inchauspe však stačí několik jednoduchých kroků, které glukózu vyrovnají a výrazně zlepší vaše zdraví.
Glukóza v nerovnováze
Glukóza hraje klíčovou roli v trávení potravy. Vzniká při rozkladu potravy trávicím ústrojím a následně se uvolňuje do krevního oběhu, odkud se rozvádí po těle do buněk, kde se využívá k výrobě energie.
Pokud je v oběhu více glukózy, než buňky potřebují, uvolňuje se hormon inzulin, který glukózu z krevního systému odstraní a uloží ji jako tuk pro případné budoucí využití.
Jedná se o pečlivě kalibrovaný systém, který dobře funguje, pokud je hladina glukózy v krvi relativně stabilní. Když jsou buňky zaplaveny příliš velkým množstvím glukózy, uvolňují se z nich malé molekuly zvané volné radikály, které ničí buněčnou membránu.
Následky nadmíry glukózy
Volné radikály vytvářejí mutace v genetickém kódu, které aktivují škodlivé geny a mohou vést ke vzniku rakoviny. Poškozují také kolagen, což způsobuje povislou kůži a vrásky a může vést k zánětům kloubů, revmatoidní artritidě, rozpadu chrupavek a osteoartróze.
Při nadměrném množství volných radikálů se tělo dostává do stavu oxidačního stresu, který je znám jako příčina srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, úbytku kognitivních funkcí a stárnutí.
Kombinace příliš velkého množství volných radikálů, oxidačního stresu a procesu zvaného glykace (při kterém molekuly glukózy poškozují kolagen a elastin v kůži) vede k všeobecnému zánětu v těle.
Tento zánět je zdrojem většiny chronických onemocnění, jako jsou mrtvice, chronická onemocnění dýchacích cest, srdeční poruchy, onemocnění jater a cukrovka, Alzheimerova choroba a také obezita.
Zaměstnejte svaly
Čím více a čím silněji se sval vědomě či nevědomě stahuje, tím více energie ve formě glukózy potřebuje.
Také hladina inzulínu zůstává nízká, protože neaktivní svaly potřebují inzulin, aby mohly ukládat glukózu ve formě glykogenu, zatímco aktivní svaly mohou glukózu nasávat bez potřeby inzulinu.
Proto je důležité do 70 minut po jídle svaly aktivovat. Nejlepší je cvičení po jídle (což potvrzuje například studie Reynoldse), ale užitečné je i cvičení před ním. Případně stačí 10 minut dlouhá procházka nebo nechat jídlo strávit a do posilovny vyrazit později.
Napřed vláknina
Jedním z nejlepších způsobů jak nedovolit glukóze vystoupat moc vysoko, je začínat každé jídlo salátem nebo talířem zeleniny. Klíčem je dostat do střev vlákninu ještě předtím, než sníte cokoli jiného.
Ve střevě vláknina vytváří pletivo, které zpomaluje a snižuje vstřebávání glukózy z potravy přes celou střevní sliznici. Skvělá je také polévka, která obsahuje spoustu živin.
Stabilizátor ocet
Rozmíchání lžíce octa ve vysoké sklenici vody a jeho popíjení před konzumací sušenek, čokolády nebo těstovin je skvělý způsob, jak srovnat křivku glukózy a zastavit příval inzulinu.
Můžete použít jakýkoli ocet, ale jablečný ocet chutná nejlépe. Funguje proto, že kyselina octová dočasně deaktivuje enzym alfa-amylázu, který přeměňuje cukry a škroby na glukózu. To znamená, že glukóza dopadá na organismus mírněji.
Zdroj: dailymail.co.uk, Andrew N. Reynolds, The Timing of Activity after Eating Affects the Glycaemic Response of Healthy Adults: A Randomised Controlled Trial, 2018
Autor. Dominika Jandorová