Zima je období, kdy bacily létají vzduchem, a člověk by se tak měl zaměřit na ochranu své imunity. Nabízí se proto do jídelníčku zařadit zeleninové saláty obsahující plno vitamínů. Na druhou stranu ale nejspíš v zimě nechceme jíst pokrmy studené. Já to doma řeším tím, že připravuji hned několik salátů, které jsou zdravé a teplé.
Teplé zeleninové saláty jsou v zimě jedním z nejideálnějších jídel. Kromě zmíněných benefitů jako jsou přínos pro zdraví a zahřátí na těle i na duši si třeba po porci takového salátu vychutnáte vánoční cukroví s čistším svědomím.
U nás se teplé saláty podávají především v období okolo Vánoc. A to nejen proto, abychom se pak mohli na Štědrý den přecpat s klidem, ale i proto, abychom měli na salát s řízkem místo. Osobně miluji nejvíce saláty tři: čočkový, bramborový s tvarůžky a salát s grilovanou cibulí, kuřetem a avokádem.
Teplý čočkový salát
Čočku kombinuji velmi netradičně s hruškami a plísňovým sýrem. Ať už se vám to může zdát jakkoli divné, dohromady jsou chutě vynikající. Stačí si jen uvařit čočku, nadrobit na ni například nivu a přidat na másle osmažené kousky hrušek.
Z mých zkušeností vím, že i lidé, kteří nejsou úplnými příznivci čočky, si tuto sladkokyselou kombinaci zamilovali. Salát se dochucuje octem a solí, každý si ho tak může dokyselit a dosolit podle svých představ.
Teplý bramborový salát s tvarůžky
Na Vánoce se tradičně dělá bramborový salát studený, ke kterému se pak jedí teplé řízky. Existuje ale i možnost připravit si v zimě bramborový salát teplý. Brambory si uvařte a nakrájejte ideálně na kolečka.
K nim přidejte osmaženou slaninu, cibuli, plátky osmahnutého česneku a olomoucké tvarůžky, které se v teplém pokrmu roztečou. V naší rodině ho milují děti i dospělí a dá se tak s jistotou říci, že je salát určen úplně každému.
Kuřecí salát s grilovanou cibulí
V neposlední řadě si hned několikrát během zimy děláme zeleninový salát, jehož základem jsou listy salátu, zelí, kousky rajčat a papriky. K nim se přidají na grilu připravené větší kousky cibule, opečené kuřecí maso a hořčičná zálivka.
Teplé části pokrmu se s těmi studenými skvěle smísí a dohromady vytvoří souhru chutí, po které se mohou i moji přátelé doslova utlouct. Kdo miluje avokádo, může si salát při servírování dozdobit i tím.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová