Žemlovka s jablky patří mezi tradiční české pokrmy. Můžete nicméně využít i další ingredience a jablka je vlastně možné úplně vynechat.
Původ žemlovky
Žemlovka, které se říká rovněž zemlbába, je typickým pokrmem české a slovenské kuchyně. Jedná se vlastně o sladký nákyp, jehož základem jsou (většinou) jablka. Na našem území se připravuje již hodně dlouho. Na druhou stranu podle dřívějších československých norem se ve školních a závodních jídelnách nepodávala pouze žemlovka s jablky, ale také tvarohová varianta.
Žemlovka s jablky
Jak už jsme zmínili, základem zemlbáby jsou jablka. Nejprve se však nakrájí den až dva staré bílé pečivo (žemle), které se namočí do mléka. Do toho se následně přidává cukr a v některých receptech i vajíčka. Tato směs se klade střídavě do pekáče s jablky (krájenými či strouhanými), ale třeba také s rozinkami nebo skořicí, a peče se. Poté se ještě obvykle posype vanilkovým cukrem.
Další varianty žemlovky
Existuje rovněž výše zmíněná tvarohová žemlovka, přičemž postup přípravy je prakticky totožný, pouze je v receptu na místo jablek používán tvaroh. Připravit si nicméně můžete i další varianty. Na místo jablek je v nich používáno jiné ovoce. Klidně tak lze vyzkoušet variantu s hruškami, která bude dosti podobná té jablečné, ale také s jahodami, třešněmi anebo broskvemi.
Žemlovka z hlediska zdraví
Pokud se podíváte na jednotlivé ingredience v tomto pokrmu, asi vám bude ihned jasné, že se v žádném případě nejedná o hit zdravého jídelníčku. Jistě, ovoce zdravé je, na druhou stranu bílé pečivo v kombinaci s cukrem a mlékem vaší vitalitě příliš neprospěje. Samozřejmě ale nejde o enormně nezdravý pokrm, takže si ho bez výčitek můžete dopřát.
Zajímavosti o žemlovce
- Název „žemlovka“ je odvozen ze slova „žemle“, což je odvozeno z německého „semmel“, v češtině „houska“.
- Budete-li pátrat po původu názvu „zemlbába“, zjistíte, že „bába“ byl původně lidový název pro formu na pečení a pak pro pečivo či nákyp v ní připravovaný. Odtud ostatně také název „bábovka“.
- Žemlovce se nemusí říkat pouze „zemlbába“, ale také „semlbába“ anebo „bublanina“. Druhý název je ale spíše používán pro buchtu (nejen) s třešněmi.
- Existuje ještě jeden název, který se ovšem objevil pouze v satirickém pořadu Česká soda. Zde byla „zemlbába“ přeložena do němčiny doslovně, tedy jako „Semmelgrossmutter“.
- Při přípravě různých variant žemlovky můžete použít také vlašské ořechy, případně rebarboru.