Naše tělo potřebuje vitamíny během celého roku. V létě si můžete připravit osvěžující zelný salát, který vám jich dodá celou řadu. Pochutnáte si na něm jako na samostatné svačině, dát si ho ale můžete také k masu a bramborám.
Zelný salát dělám doma především ke grilovanému masu nebo jako doplnění například ke steaku. Mužská část domácnosti obvykle zeleninu moc nemusí, tohle jídlo jde ale k těmto pokrmům skvěle a nikdo nikdy neodmítne.
Recept na zelný salát
Na přípravu salátu budete potřebovat půl hlávky bílého zelí, 2 mrkve, čtvrt cibule, 100 gramů majonézy, 2 lžíce octa, lžičku cukru a sůl a pepř podle chuti.
Zeleninu jednoduše nakrouhejte na nudličky, nebo pokrájejte na malé kusy. Potom všechny ingredience smíchejte a nechte salát odležet několik hodin v lednici, aby se chutě spojily. Ačkoli je recept velmi snadný, pochutnáte si na něm a tělo vám poděkuje.
Zdravotní přínosy salátu
Salát je bohatý zdroj vitamínů. Zelí a mrkev obsahují vysoké množství vitamínu C, a také beta karoten, píše WebMD. Díky vláknině také zelenina podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat pocit sytosti.
Jak v mrkvi, tak v zelí se nachází vitamín K. Ten í je důležitý pro zdraví kostí, uvádí Healthline. Vysoký obsah vody v zelí potom pomáhá udržovat hydrataci organismu.
V neposlední řadě salát obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Pokud se použije lehká majonéza nebo jogurt, je salát relativně nízkokalorický a hodí se i jako jídlo vhodné při dietách.
Zdroj: Autorský recept, Healthline, Eating Well, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová