Kombinace zeleniny a ovoce někdy dovede překvapit. V létě si ráda připravuji salát z ingrediencí, které rostou na zahradě. Kromě čerstvé zeleniny ale přidávám také plátky broskví. Překvapí vás, jak dobře pokrm chutná.
Jde o zdravé a lehké jídlo, které si zvládne doma připravit naprosto každý. A nepotřebujete k tomu ani příliš velké množství ingrediencí. Vyzkoušejte si zeleninový salát s broskví a sýrem doma udělat i vy.
Plné vitamínů
Broskve jsou sladké ovoce, které mnohdy dovede zahnat mlsnou. Často si je dávám, když mě přepadne chuť třeba na čokoládu. Přitom jsou plné vitamínů a pro tělo prospěšné.
Toto ovoce je bohaté na antioxidanty, obsahuje polyfenoly a karotenoidy, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, píše Healthline. Jsou dále zdrojem vitamínů C a A a bohatým zdrojem draslíku, doplňuje WebMD.
Zeleninový salát s broskví a sýrem
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 2 broskve, 100 gramů listového salátu (já používám mix, ve kterém je také rukola), 100 gramů měkkého kozího sýru, 50 gramů vlašských ořechů, 2 lžíce oleje, lžičku balzamikového octa, lžičku medu, sůl a pepř.
Omyjte a osušte salátové listy. Natrhejte je na menší kousky a vložte do velké mísy. Broskve omyjte, vypeckujte a nakrájejte na tenké plátky nebo měsíčky. Sýr rozdrobte na menší kousky a ořechy nasekejte nahrubo.
Potom vše smíchejte, přelijte zálivkou a dejte minimálně na hodinu do lednice. Potom podle chuti ještě můžete přidat sůl, pepř, ale také třeba trochu citronové šťávy. Podávejte ideálně ještě v ten samý den, aby byly listy salátu čerstvé.
Zdroj: Autorský recept, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová