Bujónové kostky patří mezi základní způsoby, jak dodat ideální chuť jakémukoli pokrmu. Vyzkoušejte recept, díky kterému si je připravíte v pohodlí domova ze své oblíbené zeleniny.
Domácí zeleninové bujónové kostky jsou přirozeně veganské, bezlepkové a představují zdravou alternativu ke klasickým bujónům zakoupeným v obchodě. Neobsahují totiž zahušťovadla, konzervanty ani glutaman sodný.
Kostky si však ponechají všechny klasické chutě zeleninového vývaru. Základ tvoří rozmixovaná zelenina různých druhů vařená na pánvi s extra panenským olivovým olejem a velkým množstvím soli. Sůl by vzhledem k syrové zelenině měla být v poměru 1:4.
Zeleninu volte podle sebe
Vyrobit si domácí zeleninové bujónové kostky je velmi snadné a recept rozhodně stojí za vyzkoušení. Potřebovat budete jen pár ingrediencí: 400 gramů zeleninové směsi, 100 gramů soli a extra panenský olivový olej.
V závislosti na ročním období můžete použít svou oblíbenou zeleninu. Základem bývá cibule, celer, pórek, mrkev, ale můžete přidat i jiné druhy, například dýni, cuketu, květák, brambory, mangold či rajčata. Pokud chcete, můžete přidat také koření, například mletý černý pepř, kari nebo kurkumu.
Nejprve omyjte a očistěte všechnu vybranou zeleninu, nakrájejte ji na kostičky, které smíchejte ve velké míse. Poté na pánvi rozehřejte kapku extra panenského olivového oleje a přidejte nakrájenou zeleninu.
Vodu nechte vyvařit a poté zeleninu rozmixujte na kaši
Smažte na mírném ohni a občas promíchejte. Dávejte však pozor, aby se zelenina nepřipálila. Po pár minutách, jakmile bude zelenina povadlá, přidejte sůl. Dobře promíchejte, aby se všude rozprostřela, a nechte ji rozpustit.
Pokračujte ve vaření. Zelenina uvolní vodu, která se musí odpařit. Jakmile se tak stane, dejte zeleninu do vyšší nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem (použít lze i jiný kuchyňský robot). Mixujte, dokud nezískáte hladký a homogenní krém.
Zeleninové kostky skladujte v mrazáku
Zeleninový krém přeneste zpět na pánev a nechte jej ještě několik minut proschnout. Hotovou směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí stěrky vytvořte centimetrovou vrstvu, kterou poté zakryjte potravinovou fólií a vložte na 8 až 10 hodin do mrazáku. Možností je i rozdělit směs do formy na led.
Po uplynutí potřebné doby můžete zeleninovou směs nakrájet na kostičky, které jednotlivě zabalíte do pečicího papíru a takto je vrátíte zpět do mrazu. Velké množství soli umožní, aby kostky pokaždé získaly jemnou strukturu, a zároveň zabrání úplnému zmrznutí. V mrazáku lze domácí zeleninové kostky skladovat po dobu tří až čtyř měsíců.
Místo kostek bujónový prášek
Můžete je také nechat vyschnout a vyrobit z nich bujónový prášek na pozdější použití. Nejlepším způsobem pro výrobu prášku je nechat směs sušit v troubě při teplotě 65 stupňů Celsia, a to alespoň 4 až 5 hodin, dokud neztratí veškerou vlhkost. Doba sušení závisí hlavně na tloušťce vrstvy a vlhkosti směsi, proto je vhodné udělat vrstvu co nejtenčí.
Směs můžete také nechat sušit v sušičce, při stejné teplotě to však zabere 9 až 10 hodin. Ať už necháte zeleninový bujón dehydratovat v troubě nebo sušičce, po usušení je potřeba získané malé vločky rozmixovat v kuchyňském robotu. Přeceďte je přes sítko a opakujte, dokud nebude prášek velmi jemný. Hotový prášek můžete skladovat v uzavřené sklenici na chladném a tmavém místě po dobu až šesti měsíců.
Jak dávkovat domácí bujón?
Domácí zeleninové bujóny v kostkách nebo prášku jsou chutné a výrazné, lze je použít k ochucení rizota, polévek či masa. Obecně platí, že do hrnce se čtyřmi šálky vroucí vody byste měli přidat jednu zeleninovou bujónovou kostku.
Pokud máte prášek, dávkujte jej v poměru jedna čajová lžička prášku na jeden šálek vody. Vzhledem k velkému obsahu soli v bujónu buďte opatrní se solením při přípravě pokrmů, raději žádnou nepřidávejte a jídlo nejdřív ochutnejte.
Zdroj: cookist.com, myitaliancuisine.com
Autor: Silvie Grulichová