Zeleninové karbanátky

Zdroj: Kuchařka Jíme zdravě s dětmi

Chcete vaše děti již od malička přivést ke zdravému životnímu stylu a vytvořit jim tak zdravý základ do života, co se stravovacích návyků týče? Pak se nechte inspirovat nejnovější kuchařkou novinkou týmu Jíme zdravě, Jíme zdravě s dětmi. Recept na zeleninové karbanátky je pouze malou ukázkou toho, jaké chutné a zdravé dobroty můžete vašim nejmenším připravit. Kromě spousty zeleniny obsahují karbanátky také důležité plnohodnotné bílkoviny.

Příprava: 20 minut Tepelná úprava: 50 minut Obtížnost: snadné Počet kusů: 18

Suroviny:

— 2 velké syrové brambory varného typu A (2× cca 150 g)

— 2 střední mrkve (2× 80 g)

— 2 vejce velikosti M

— 100 ml polotučného kravského mléka (lze nahradit libovolným jiným)

— 90 g panko strouhanky (nebo klasické strouhanky)

— ½ šalotky (nebo ½ malé žluté cibule)

— 100 g brokolice (rozebrané na růžičky)

— 3 bílé nebo hnědé žampiony (cca 30 g)

— 2 stroužky česneku (oloupané)

— ¼ lžičky drceného kmínu

— sůl

Postup:

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V mixéru brambory rozmixujte s 2 vejci a 100 ml mléka. Rozmixovanou směs přendejte do středně velké mísy a přimíchejte strouhanku. Strouhanku nechte nasáknout tekutinu a mezitím připravte ostatní zeleninu.

Šalotku, brokolici, žampiony a česnek oloupejte, očistěte a spolu s nakrájenou mrkví dejte do mixéru a rozmixujte na malé kousky. Vzniklou směs přidejte do mísy s rozmixovanými bramborami, promíchejte a dochuťte solí a drceným kmínem.

Ze vzniklé směsi na plech vytvarujte 18 stejně velkých placiček. Poté plech vložte do předehřáté trouby a placičky pečte při 175–180 °C 45–50 minut.

Upečené zeleninové karbanátky rozdělte do jednotlivých talířů a podávejte.

V kuchařce Jíme zdravě s dětmi najdete nejen tipy a triky, jak vyzrát na ty nejmlsnější jazýčky, ale také spoustu variací na pestré a chutné snídaně, svačinky, obědy, večeře, které zvládnete levou zadní. Nechybí samozřejmě ani recepty na sladké mlsání, protože kdo jiný raději mlsá nežli děti. Recepty jsou členěny do kapitol dle věku dětí, od šesti měsíců do dvanácti let. Spoluautorkami kuchařky i receptů jsou dětská lékařka Lenka Karbanová a nutriční terapeutka Vendula Večeřová, které doplnily i spoustu užitečných rad a tipů.

Při koupi 2 a více kusů kuchařky Jíme zdravě s dětmi na e-shopu Jíme zdravě obdržíte slevu. Více informací o kuchařkách Jíme zdravě najdete zde. Pro další dávku inspirace na jednoduché, zdravé a chutné recepty klikněte zde.

Přidat na Seznam.cz