Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů
Zelenina

Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů

Jicama je u nás dosti neznámou zeleninou, která zaujme příjemnou chutí. Navíc je lehce stravitelná a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu. Původ jicamy Jicama je rostlina z čeledi bobovitých a původně pochází z Mexika. Někdy se jí […]

Jakon: chutná zelenina i nízkoenergetické sladidlo
Zelenina

Jakon: chutná zelenina i nízkoenergetické sladidlo

Jakon je zelenina se sladkou chutí, která může mít kladný vliv na mnohé neduhy. Navíc pro ni v kuchyni naleznete rozličná uplatnění. Původ jakonu Jakon je rostlina, která původně pochází z Jižní Ameriky, a to z teplých oblastí […]

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce
Zelenina

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce

Meloun cantaloupe neboli ananasový meloun je zdravá a chutná potravina, kterou můžete využít jako výtečné jarní osvěžení. Původ cantaloupe Meloun cantaloupe s největší pravděpodobností pochází z Asie, původní domovinou ovšem může být celá oblast mezi jižní […]

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady
Zelenina

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady

Černý kořen je kořenová zelenina z rostliny zvané poněkud atypicky, totiž hadí mord španělský. Přesto je nejen chutný, ale také zdravý. Původ hadího mordu španělského Hadí mord španělský je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Tento poměrně atypický název […]

Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát
Zelenina

Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát

Topinambury jsou hlízy z rostliny s názvem slunečnice topinambur. Jedná se přitom o zajímavou alternativu brambor, z níž si lze připravit i salát na Vánoce. Původ topinamburu Slunečnice topinambur je bylina z čeledi hvězdnicovitých, jejíž původní domovinou je Severní […]

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik
Zelenina

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik

Kvašená zelenina neboli pickles patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje spoustu cenných látek, a to především vitamín C a pribiotika. Lidstvo a proces kvašení Lidé znají kvasný proces odedávna, přičemž existují důkazy, že jej využívali […]

1-12893694
Zelenina

Cuketa: zdravá zelenina, která pomáhá srdci i při hubnutí

Cuketa u nás patří mezi nejznámější druhy zeleniny. Na našem území sice zdomácněla až před několika desítkami let, přesto je dnes velmi populární. Odkud cuketa pochází? Cuketa je kultivarem tykve obecné, tedy zeleniny, která pochází […]

Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit
Zelenina

Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit

Rebarbora je sice známou zeleninou, mnoho lidí ji ale doposud neochutnalo. Ačkoli může být zdravá, její konzumace je dosti problematická. Reveň kadeřavá Rebarbora je označení pro řapíky listů z rostliny, která se nazývá reveň kadeřavá. Ta […]

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci
Zelenina

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci

Celer zřejmě moc lidí neobdivuje kvůli chuti. Jenže tuto zdravou zeleninu si lze připravit i chutně, jak dokládá např. celerová pomazánka. Původ miříku Celer je bulvou rostliny, která se nazývá miřík celer (Apium graveolens). Její […]