Zelenina a ovoce, které byste nikdy neměli loupat. I naše babičky v tom dělaly chybu

Zdroj: Shutterstock.com

Ovoce a zelenina tvoří nedílnou složku našeho jídelníčku. U mnoha druhů bereme už tak nějak automaticky, že je před konzumací oloupeme. Sáhněte si do svědomí, jestli i vy některé plodiny neloupete jen proto, že to tak dělala vaše maminka, její maminka i její maminka…

Některé druhy ovoce a zeleniny by se přitom loupat neměly. A ano, i naše babičky, které si často bereme za vzor, v tomto dělaly chybu. O které ovoce a zeleninu jde?

Kiwi

Napadlo by vás dát si kiwi i s jeho hnědou chlupatou slupkou? Pravděpodobně ne. Jenže je tomu velmi podobně jako u broskve, která je také na dotek chlupatá a většina z nás ji nemá problém sníst včetně slupky.

Navíc kiwi se slupkou dodá vašemu tělu až třikrát větší množství prospěšné vlákniny, než pokud si dáte jen jeho zelený šťavnatý vnitřek.

Banány

Banánová slupka má hodně vlákniny a také obsahuje vysoké množství tryptofanu – sloučeniny, která může pomoci zvýšit hladinu serotoninu.

Většina z nás banán loupe. Už tak nějak automaticky. A víte co? V jeho slupce, která má hořkou chuť a ne každému se tak musí zalíbit, se nachází mnoho vitaminů. A čím je banán (i slupka) zralejší, tím je poživatelnější.

Brambory

Bramborové slupky jsou naplněny vlákninou a vitaminy. Takže tím, že je oloupete, nejen že plýtváte jídlem, ale přicházíte o živiny.

Nebojte se brambory neloupat a konzumovat je včetně jejich slupky – samozřejmě za předpokladu, že brambory důkladně omyjete. Nebo zkuste slupky usmažit v oleji, je to super svačinka.

Mrkev

Mrkev je dobře známá svými přínosy pro zdraví. I vám určitě maminka říkala, že je mrkev dobrá na oči. I když jsou živiny mrkve rovnoměrně rozloženy mezi dužinu a slupku, zdá se, že fytonutrienty jsou více koncentrovány ve slupce mrkve.

Jablka

Ani jablka bychom neměli loupat, i když to někteří dělají a dobrovolně se tak připravují o všechny prospěšné látky, které slupka jablka obsahuje.

Co třeba vitamin C, kterého v jablečné slupce není zrovna pomálu? Kromě toho se připravíte i o pektin – rozpustnou vlákninu, která tělu prospívá.

Zdroj: prevention.com, cookist.com, fresh.iprima.cz, washingtonpost.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz