Čekáte návštěvu a chcete své hosty potěšit dezertem, který bude nejen skvěle chutnat, ale také vypadat? Zebří dort je v tom případě ideálním tipem. Čokoládovo-vanilkový pruhovaný dezert si na první pohled zamilují všichni. A co teprve, když se do jídla zakousnete.
Jeho příprava je poměrně nenáročná, přesto ale jídlo chutná i vypadá luxusně. Když si dáte trochu práce s dozdobením na talířku, nemusíte se stydět podávat jídlo ani těm nejvzácnějším hostům.
Suroviny na zebří dort
Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat 220 gramů mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 250 gramů másla, 160 gramů cukru, vanilkový extrakt, 200 gramů bílého jogurtu a 2 lžíce holandského kakaa.
Hladkou mouku přesejte přes síto a smíchejte ji se solí a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem, přidejte k němu vanilkový extrakt, poté postupně obě vajíčka.
Do směsi nejprve zašlehejte polovinu mouky, poté přidejte zbytek. Tím docílíte toho, že vám v těstě nevzniknou hrudky a vše se dokonale promíchá.
Jak na zebří tvary?
Polovinu těsta promíchejte s kakaem. Do dortové formy vložte nejprve vrstvu těsta bílého, poté hnědého. Takto střídavě naskládejte minimálně 6 vrstev.
Pak zapíchněte doprostřed dortu špejli a protáhněte ji dortem do všech stran, aby uvnitř vznikl zebří tvar. Následně už jen stačí dát dezert do trouby předehřáté na 180 °C a péct 40 až 50 minut.
Na talíři se dort zdobí šlehačkou, můžete ho také přelít čokoládou nebo k němu přidat kopeček zmrzliny. Je jen na vás, jakým stylem si ho užijete, jisté ale je, že si ho zamilují dospělí i děti.
Zdroj: Sally’s Baking Recipes, Anncoo Journal, Delish
Autor: Šárka Cvrkalová