Všichni sice víme, že slezinu v těle máme, ale kolik z nás ví, co má v našem těle vlastně za úkol? Slezina podporuje imunitní systém a produkci železa. Má také zásadní spojení s našimi játry.
Na její zdraví příliš mnoho lidí nedbá. Lépe řečeno ho vůbec neřeší. Ačkoli jde o drobný orgán, pro naše tělo dělá opravdu mnoho.
Zdraví sleziny bychom neměli podceňovat
Slezina toho v našem těle dělá víc než dost. Je proto škoda, že se převážná většina z nás nezajímá o její zdraví a vůbec na něho nedbá.
Slezina filtruje krev a rozkládá zdeformované červené krvinky na železo. Filtruje také mikroorganismy v krvi. Vytváří lymfocyty s lymfatickými uzlinami, které produkují protilátky pro boj s infekcemi.
Jak poznáte, že je něco špatně?
Slezina ovlivňuje několik aspektů vašeho zdraví. Zdravá slezina usnadňuje fungování vašeho těla. Vnímejte proto příznaky, které mohou naznačit, že něco není v pořádku.
Mezi příznaky dysfunkce sleziny patří nejčastěji bolest za levou stranou hrudního koše a vyšší citlivost na dotek. Může se objevit únava, rychlý pocit sytosti po jídle, i když toho zase tolik nesníte.
Dalším příznakem, že něco není v pořádku, je také oslabený imunitní systém, časté tvoření modřin i při drobném úrazu nebo častější krvácení.
Správná strava udělá hodně
„Protože slezina filtruje mikroorganismy, jídlo přímo ovlivňuje slezinu,“ vysvětluje livestrong.com, čímž naznačuje, že strava může ovlivnit zdraví tohoto orgánu.
Častým problémem sleziny je zánět. Jako pomoc se doporučuje protizánětlivá strava. Mezi protizánětlivé potraviny patří například rajčata, olivový olej, ořechy, tučné ryby a ovoce, jako jsou bobule a pomeranče.
Vařené a dušené potraviny
Na první pohled to nemusí znít kdovíjak lákavě. Když se ale naučíte jídlo připravit tak, aby bylo chutné, vůbec vám na dušení nebo vaření nepřijde nic zvláštního.
„Naštěstí je příprava dušeného masa a hrnkových jídel neuvěřitelně snadná a velmi zasytí,“ vyzdvihuje benefity této stravy physologicnyc.com.
Doporučit lze také potraviny s nižším obsahem sacharidů, jako jsou fazole, hnědá rýže, ovesné vločky. I ty lze zařadit do jídelníčku a prospět tak zdraví sleziny.
I na první pohled obyčejný vývar z kostí prospěje. A to nejen slezině, ale zdraví jako takovému obecně. Není nad pořádně silný, dlouho tažený vývar.
Zdroj: livestrong.com, physologicnyc.com
Autor: Karolína Nezbedová