Rajská omáčka patří mezi typické pokrmy české kuchyně, ačkoli se nejedná o náš „vynález“. Připravit si ji přitom lze podle tradiční receptury, nicméně použít je možné i zdravější ingredience.
Původ rajské omáčky
Rajčata se dnes pěstují téměř po celém světě. Původně ovšem pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy se tedy mohla dostat teprve po Kolumbových výpravách. První zmínky o omáčkách z rajčat pocházejí z 18. století z Itálie. Původně se ovšem jednalo spíše o dochucovadla a teprve časem se staly součástí hlavního jídla, což se událo zejména v 19. století.
Tradiční rajská omáčka
Rajská omáčka se obvykle vyrábí z protlaku, ale použita mohou být i čerstvá rajčata nebo rajčatové pyré. Dochucována bývá různými druhy koření, jako je pepř, tymián, bobkový list nebo skořice. Používána je ovšem i sůl, mnohdy cukr a k zahuštění rovněž mouka. Nejčastěji se přitom podává s hovězím masem (často ve formě kuliček) či plněnými paprikami a v české kuchyni nachází jako příloha uplatnění především houskový knedlík anebo těstoviny.
Rajská omáčka a zdraví
Omáčka z rajčat se řadí mezi pokrmy, které mohou být zdravé, ale některé varianty v tomto ohledu příliš nevynikají. Záleží samozřejmě především na použitých ingrediencích. Pokud totiž použijete levný protlak, cukr a sůl a nepříliš kvalitní maso, o zdravé jídlo se příliš jednat nebude. Na druhou stranu stačí jednotlivé suroviny nahradit jinými a tento problém bude lehce vyřešen.
Zdravější rajská omáčka
Pokud si chcete připravit zdravější rajskou omáčku, použijte čerstvá rajčata, která je nutné pořádně rozvařit a následně prolisovat. Dále je vhodné použít mořskou sůl, nějaké zdravější sladidlo (např. prášek ze stévie sladké) a jídlo nezahušťujte bílou moukou. Pořídit byste si také měli libové zadní hovězí maso a zdravější přílohu. Na místo knedlíku zkuste použít nové brambory, běžné těstoviny nahraďte těstovinami celozrnnými, a pokud jste zvyklí jíst rajskou s bílou rýží, kupte si quinou.
Sušená rajčata – chutná a zdravá pochoutka, kterou je snadné si doma připravit
Zajímavosti o rajské omáčce
- Nejstarší zaznamenané recepty na omáčky z rajčat se vyskytují v kuchařce Il Cuoco Galante, která vyšla v Neapoli v roce 1773.
- Vegetariáni si nemusejí dávat pouze omáčku s přílohou. Na místo masa je totiž možné použít např. bezmasé kuličky (vyrobené např. ze sóji či ještě lépe z fazolí).
- Někdy lze nalézt poněkud atypické recepty. V některých se např. vyskytuje strouhaný křen anebo rum.
- Existuje ovšem i nezdravější varianta. Za Atlantikem je totiž při přípravě používána např. smetana a koňak, což na druhou stranu dodává omáčce specifickou chuť.
- Rajskou omáčku mnoho Čechů miluje, další ji ovšem nemohou vystát. Mnoho lidí ji má totiž spojenu se školní jídelnou, kde obvykle nechutnala právě nejlépe.
Autor: redakce