Všude se dočítáme, že bychom měli jíst v klidu, v pravidelných intervalech a dopřávat si vyváženou stravu. Jsou ale dny, kdy jsme ve stresu nebo velmi unavení. Přicházíme z práce vyčerpaní a nemáme sílu vařit zdlouhavou večeři. Hodí se tak znát rychlé recepty na zdravé večeře, které nám ušetří vymýšlení receptu a hodinová vaření. Budeme tak mít více času na večerní odpočinek.
Žijeme ve zrychlené době, kde na nás za každým rohem číhají nástrahy běžného života, jako je stres, únava a celkové vyčerpání. Občas zkrátka nezvládáme. Do toho se všude dočítáme, že máme jíst vědomě, v klidu a hlavně vyváženě, abychom předcházeli různým nemocem a udržovali se v dobré formě.
Kdo na to má ale čas? Přes den jsme v práci, kde na nás působí stres a hořící termíny, a na jídlo si někdy vůbec nevzpomeneme. A když ano, tak se odbydeme něčím nezdravým z rychlého občerstvení, které sídlí na rohu ulice.
Příprava jídel na druhý den
Snídani i oběd si můžeme připravit večer předem doma. Ideální volbou v tomto případě můžou být ovesné vločky namočené ve vodě, ty jsou na rychlou ovesnou kaši ideální. K obědu si můžeme udělat salát do krabičky nebo sendvič.
Doba, kdy v jídle nejčastěji hřešíme, je večeře. Po příchodu domů jsme z celého dne vyčerpaní natolik, že se do kuchyně raději ani nedíváme, natož abychom tam dvě hodiny připravovali večeři a pak jídlo na druhý den.
Abyste si večerní čas v kuchyni zkrátili, a přesto si naservírovali zdravé jídlo, můžete vyzkoušet některé ze zmíněných jídel.
Plněné sladké brambory
Batáty jsou plné prospěšných živin a také vody. Navíc se hodí jako příloha téměř ke všemu. Jako rychlá super večeře poslouží pečené batáty, které se naplní směsí z kuřecího masa, sýru, zeleniny a fazolí.
Neoloupanou batátu si krátce předvaříte, pak ji překrojíte po délce a lehce vydlabete. Mezitím si v pánvi orestujete kousky masa a zeleniny, přidáte i vydlabaný vnitřek sladké brambory a nakonec sýr. Směsí naplníte vydlabanou půlku batáty a posypete sýrem. Necháte krátce zapéct v troubě. Mezitím, co se vám bude péct večeře, si můžete připravit na další den snídani a oběd.
Večerní salát, který je výborný i druhý den jako oběd
Když není chuť a síla na teplou večeři, je salát výbornou volbou. U salátů je obecně problém v jejich obsahu. Aby byl salát opravdu vydatný a neměli jste po něm za hodinu hlad, musíte dbát na výběr potravin, z nichž si ho připravíte.
Nutričně vyváženým a lahodným salátem je smíchání špenátu, zeleniny, rukoly a kapusty. Zeleninou se myslí okurka, červená paprika, mrkev, brokolice nebo cibule. Nezapomeňte na zdroj bílkovin – zde se může jednat o rychle uvařené vejce natvrdo. Pokud si salátu připravíte větší množství, další den bude určitě skvělým obědem.
Plný plech jídla
Pokud se vám večer nechce špinit větší množství nádobí, zkuste jídlo z jednoho plechu. Je to velmi jednoduché.
Na plech můžete dát plátek lososa, brambory a zeleninu. Vše pokapete citronem, osolíte, opepříte a můžete přidat i bylinky. Za půl hodiny máte hotovo. Když toho uděláte větší množství, zbyde vám na druhý den.
I když je to někdy vyčerpávající, snažte se v jídle neodbývat a zkoušejte varianty jídel, které vám ušetří čas i námahu při přípravě.
Zdroje: Bez hladovění, Healthy Line, Straits Health
Autor: Denisa Richter