Z konzumace nadměrného množství potravin obsahujících cukr má mnoho lidí strach. Kromě toho, že se po nich přibírá, mohou také vést k závažným nemocem, upozorňuje WebMD. Nicméně je řeč obvykle o rafinovaných sacharidech. Existují také sacharidy zdravé, kterých se bát nemusíte.
Člověk ke svému životu potřebuje všechny složky potravy. Ačkoli cukry a tuky jsou ve větší míře mnohdy nezdravé, tělo je jistým způsobem vyžaduje, vysvětluje Healthy Lifestyle Secrets.
Nezdravá jídla jsou obvykle ta, která obsahují větší množství rafinovaných sacharidů. Těm se při mnoha dietách lidé snaží vyhýbat, zároveň je také dobré je omezit na minimum například při cukrovce. Ne všechny sacharidy jsou si ale rovny.
Zdravé sacharidy
Zdravé sacharidy najdete především v potravinách, které jsou přírodně bohaté na vlákninu. Patří k nim například ovoce, zelenina, ořechy, semena, luštěniny a celozrnné výrobky.
Těchto potravin by člověk měl konzumovat větší množství a nemusí se přitom bát problémů, které jsou obvykle s cukry spojené. Je navíc několik důvodů, proč byste sacharidy naopak do těla přijímat měli.
Dodají energii a zvednou náladu
Sacharidy tělo potřebuje pro tvorbu energie. „Sacharidy jsou vlastně makroživinou, kterou potřebujeme v největším množství. Kromě toho se doporučuje, aby sacharidy dodávaly 45–65 % naší celkové denní energetické potřeby,“ uvádí nutriční specialistka Julie Seale.
Dalším důvodem, proč si zdravé sacharidy dopřávat, je fakt, že zlepšují náladu. Jsou potřebné k výrobě serotoninu, kterému se jinak přezdívá také hormon štěstí, uvádí Alevere.
V neposlední řadě pak přechod na nízkosacharidovou dietu může u některých osob vyvolat nechutenství, které po čase často vede k různým poruchám příjmu potravy, varuje Huffpost.
Pokud tak kvůli strachu z cukrů z jídelníčku vynecháváte některé druhy ovoce a celozrnné pečivo, dietu byste měli ještě přehodnotit. Právě tyto potraviny jsou totiž velmi důležité a sacharidů v nich rozhodně není třeba se obávat.
Zdroj: Healthy Lifestyle Secrets, Alevere, Healthline, Huffpost, WebMD, Eating Well
Autor: Šárka Cvrkalová