Zdravé náhrady cukru stále ještě nevytlačily škodlivý bílý cukr

med
Zdroj: Shutterstock

O tom, že cukr škodí, už víme desítky let, a přesto je jen málo domácností, kde by se bílý rafinovaný cukr nevyskytoval. Navíc zcela vědomě krmíme pochoutkami plnými cukru naše děti.

Cukr je nezdravá droga, která nám škodí

Přestože škodlivost cukru je srovnatelná s jinými špatnými návyky, nikdo ho neomezuje, a naopak produkty s cukrem zabírají velkou část televizních reklam a u pokladen supermarketů jsou tak rafinovaně vystavené, aby maminka nemohla dítěti sladkost odmítnout.

Spolehnout se musíme tedy na sebe a osobní zodpovědnost za své zdraví a zdraví našich blízkých.

Proč se cukru vyhnout

Běžný cukr v cukřence je složením glukózy a fruktózy a jednou lžičkou cukru do těla dostáváme sto kilojoulů. To samozřejmě podporuje vznik obezity, ale také zvýšenou hladinu cukru v krvi, poškození zubní skloviny s následným vznikem zubního kazu.

V cukru není nic, co by tělu prospělo. Žádné dobré vitamíny, minerály nebo esenciální tuky. Všechny dobré látky zmizí během rafinace.

Ještě zapeklitější je to s chutí na sladké. Po konzumaci se cukr velmi rychle vstřebává a hladina cukru se zvyšuje. Velice rychle však začne klesat, a to je okamžik, kdy dostáváme „chuť na sladké“. Jde tedy naprosto neoddiskutovatelně o nezdravou závislost.

V souvislosti s cukrem se mluví o onemocnění srdce, o vzniku cukrovky, narušení činnosti hormonů, obezitě, poškození metabolických pochodů.

Přitom vzdát se rafinovaného bílého cukru nemusí nutně znamenat rozloučení se sladkou chutí. Jde o ten správný přístup a zodpovědnost.

Králem sladké chuti je med

Med je stále nejlepší a nejdostupnější alternativou cukru. Jsme země, kde má včelařství dlouhou tradici a kvalita medu, kterou nabízí včelaři, je přísně kontrolovaná (na rozdíl od komerčního medu, kde je na etiketě země původu Čína). Med, který je z farmářských trhů nebo přímo od včelaře, je stejně dobrý jako med, který používaly naše babičky. Jde jen o zvyk naučit se med používat. V čaji je výborný, dokonce i v kávě se dá pít, pokud je nezbytné si tento nápoj sladit. Je dobrý do jogurtu, do cereálií nebo na lívance. Tepelným zpracováním sice ztrácí část svých prospěšných látek, ale rozhodně tělu neškodí.

Je to spíš naopak. Med obsahuje acetylcholin, který snižuje krevní tlak. Látky zvané dextriny mají hojivý účinek na drobná poranění v ústech a na sliznicích. Pomáhá v období chřipek, usnadňuje vykašlávání, mírní bolest v krku a dodává tělu sílu, aby mohlo bojovat s nemocí.

Stévii známe roky a je stále populárnější

Stévie je rostlina, kterou si můžete pěstovat v kuchyni na okně, ale dá se i koupit (kapky, prášek, tabletky). Jde o tropickou rostlinu, která je mnohonásobně sladší než cukr. Listy rostliny nemají žádné kalorie.

Stévie pomáhá dokonce snižovat krevní tlak, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, snižuje únavu, píše web Světfitness.

Hodí se nejen do kávy, ale i k pečení a stačí jí opravdu malé množství. Některým lidem dělá problém její „pachuť“, ale to je jen otázkou zvyku.

Zdravé náhrady cukru stále ještě nevytlačily škodlivý bílý cukr
Stévie / Zdroj: Shutterstock

Kokosový cukr ještě moc neznáme

Všechny dobré vlastnosti kokosu stále objevujeme. A i kokosový cukr se začíná prosazovat, protože má nízký glykemický index a celou řadu vitamínů a minerálů. Je zásobárnou vitamínů skupiny B, železa, zinku, vápníku, fosforu. Podporuje obranyschopnost organismu. Použít lze také k pečení, ale je třeba vědět, že má poměrně dost kalorií.

Javorový sirup už není jen v amerických filmech

Sirup s ořechovo-medovou chutí je stále populárnější a oblibu nachází hlavně ve zdravé výživě.  Je bohatý na kyselinu listovou, vitamíny A, D a B, vápník, hořčík, zinek, draslík a železo. Je odolný i vůči tepelnému zpracování a obzvláště vhodný je jako součást snídaně, kdy uspokojí sladkou chutí a stabilizuje hladinu krevního tuku.

Xylitol pro pohodlné používání

Xylitol je cukr, který se vyskytuje v ovoci. Je stejně sladký jako klasický kuchyňský cukr, ale má jen dvě třetiny kalorií a nízký glykemický index, což ocení diabetici. Podle webu Bez hladovění pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi, neškodí zubům a podporuje zdravý trávicí systém a střeva.

Kupuje se nejčastěji v prášku a snadno ho lze použít tam, kde je v receptu cukr.

Zdroj: Světfitness.cz, Bez hladovění

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz