Hranolky jsem milovala už jako malá. Kdykoli jsme byli někde na výletě, musela jsem je mít s kečupem nebo s tatarkou jako zaslouženou svačinku. A nic se na tom nezměnilo, chutnají mi i dnes. Dělám si ale hranolky doma takové, které jsou daleko zdravější.
Nejhorší, co člověk může udělat, je dát si hranolky ve fast foodu nebo si koupit ty mražené a nasypat je doma do litru oleje. I když budete hranolky péct v troubě, bývají často předsmažené a nějaký ten olej na ně také budete muset využít, aby chutnaly dobře.
Domácí hranolky z brambor či batátů
Nejlepší způsob, jak si dopřát zdravé hranolky, je připravit si je doma. Brambory jednoduše pokrájejte na správný tvar a dejte je péct. Není třeba je předtím předvařovat. Stačí jen zapnout troubu a čekat, až budou krásně křupavé.
Já osobně používám horkovzdušnou fritézu, ze které jsou hranolky naprosto vynikající. Někdy je dělám také ze sladkých brambor, tyto hranolky se pak za mě hodí nejvíce k červenému masu. Skvěle chutnají ale i jen tak s česnekovým dipem z jogurtu.
Další zeleninové hranolky
Hranolky se dají připravit i z jiných druhů zeleniny. Ty mrkvové jsou velmi snadné na přípravu. Jednoduše zeleninu pokrájejte, smíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a dejte péct. Stejně postupujte i v případě cuketových hranolků.
Je na vás, jaké zelenině dáte přednost. Také záleží na každém, jak moc chce mít hranolky propečené. Osobně je mám raději hodně křupavé, ale setkala jsem se s lidmi, kteří si raději dali hranolky spíše měkčí.
Pokud vím, že přijdou na večeři přátelé, obvykle udělám hranolky z několika druhů zeleniny a na talíři je potom namíchám. Barevný pokrm vypadá skvěle a ještě nikdy jím nikdo nepohrdl.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová