Během vánočních svátků jsme se přejídali pravděpodobně všichni. I když jsme se snažili jíst zdravě, ve většině případů to nevyšlo. Každý si totiž obvykle řekne, že jednou za rok si můžeme dovolit zhřešit. S novým rokem ale přichází čas na novou stravu.
Snídaně nám pomáhá nastartovat se do nového dne. Oběd je hlavním jídlem, které nám dodává energii na celé odpoledne. Podceňovat bychom ale neměli ani večeři. Je velmi důležité, co večer konzumujeme a také v kolik hodin se poslední jídlo dne vlastně podává.
Zásady zdravé večeře
Večeři bychom měli vždy konzumovat zhruba 2 až 3 hodiny před spaním. Každý si ji tedy může dát v trochu jiný čas podle toho, v kolik se chystá jít spát. Nikdy bychom neměli jít spát hladoví!
Pokud by se vám stalo, že vás před spaním i po večeři bude trápit hlad, dejte si kousek sýru nebo nějakou zeleninu, radí server Pro ženy. Rozhodně nezajídejte pocit ničím sladkým ani příliš kalorickým.
Hlavní složkou večeře by měly být především bílkoviny. Ty doplní tělu sílu, kterou přes den ztratilo, a dovolí mu také noční budování svalů. Ideální je jíst lehká jídla jako saláty a rybí maso. Vhodné jsou také luštěninové polévky.
Po kvalitní večeři se budete cítit plní, ale zároveň ne nafouknutí ani přejedení. Dodá vašemu tělu vše, co potřebuje, spát tak půjdete s dobrým pocitem a zlepšit se může i kvalita vašeho spánku, uvádí web Bez hladovění.
Lehký zeleninový salát s tuňákem
Příkladem dietní večeře je tento recept, se kterým se pro iDNES podělila Monika Bartolomějová, nutriční specialistka ze Světa zdraví.
Na přípravu jídla budete potřebovat 50 gramů listového salátu, 100 gramů rajčat, 100 gramů fazolí, 15 gramů jarní cibulky, lžíci olivového oleje, 80 gramů tuňáka ve vlastní šťávě, 30 gramů celozrnného pečiva, sůl, pepř a citronovou šťávu.
Všechny ingredience kromě pečiva jednoduše pokrájejte na malé kousky a smíchejte. Dochuťte salát podle chuti solí a pepřem a podávejte s opečeným celozrnným chlebem. Pokud nepatříte k milovníkům tuňáka, k salátu si můžete dopřát i v troubě pečené lososové filé. Pokrm lze doplnit i opečeným chřestem.
Zdroj: Bez hladovění, Pro ženy, iDNES
Autor: Šárka Cvrkalová