Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a podnikatel, je proslulý svými radami ohledně vedení restaurací a vaření. Tentokrát se svěřil se zkušeností z držení diety. Jeho rada je jednoduchá.
V rozhovoru pro magazín Sedmička Zdeněk Pohlreich vyprávěl o tom, jak před čtyřmi lety držel dietu. Není fanouškem počítání kalorií každého chodu a ani nepodporuje striktně redukční dietní plány.
Ačkoliv si prý dává pozor na to, co během dne jí, neholduje radám ohledně zdravého stravování. To, co je a není zdravé, se totiž často mění a mnoho názorů je přinejmenším sporných.
Těm, kdo chtějí zhubnout, by šéfkuchař poradil jednoduchou, ale často opomíjenou věc: „Mně se osvědčilo to, že jsem si k tomu jídlu sedl, jedl jsem příborem u stolu a nedělal při tom nic jiného.“
Soustřeďme se na jídlo
Mnoho z nás si nachystá jídlo, ale místo toho, abychom ho snědli v klidu u stolu, nejlépe s rodinou, večeříme u televize nebo si prohlížíme zprávy na telefonu.
Podle Zdeňka Pohlreicha je důležité se „věnovat tomu, co zrovna děláte a co zrovna jíte“. Tím, že se budeme na jídlo plně soustředit, si budeme také více uvědomovat, co jíme a nebudeme třeba nevědomky hltat. Pomalou a soustředěnou konzumací získá organismus pocit, že jsme toho snědli více a budeme se delší dobu cítit sytí.
Co musel Zdeněk omezit
Vnímavé stolování však není všechno a sám Zdeněk Pohlreich byl kvůli věku a přibývající váze nucen vybrané potraviny ze svého jídelníčku vyřadit.
„Je toho celkem dost, co jsem musel ve svém životě omezit. Největší bomba v životě byla to, že jsem si přestal sladit kafe, což bylo opravdu těžké. Prakticky nejím omáčky, vůbec nejím knedlíky, ke své velké lítosti jsem velice omezil těstoviny, toho jím fakt hodně málo,“ prozradil známý šéfkuchař Blesku.
Autor: Dominika Jandorová