Jedním z oblíbených způsobů využití ovoce a zeleniny je především v posledních letech odšťavňování. Po celý rok si díky ovocným šťávám můžeme dopřát přísun vitamínů a není nad to připravit si takový nápoj doma. Jenže co potom se vší tou nevyužitou dužinou?
Někteří lidé nedají na výrobu domácích šťáv dopustit. Jiní trochu protestují, protože se podle nich nezužitkuje ovoce celé a velká část se ho vyhodí. To ale nemusí být nutně pravda.
Šťáva z ovoce či zeleniny není to jediné, co po odšťavnění získáte. A zbytky, které vám v odšťavňovači zůstanou, nemusí skončit v koši. Existuje hned několik způsobů, jak se dají využít.
Ovocná pyré
Podzim je čas jablek a švestek. A právě toto ovoce je pro odšťavňování vynikající. Přidat ale můžete samozřejmě i hrušky nebo další zdroj vitamínů, který vás napadne. Ať už se rozhodnete jakkoli, ze zbytků po takovém odšťavnění se dá jednoduše udělat ovocné pyré, radí server My recipes.
Odšťavněte čisté ovoce bez slupek. Rozmixovanou dužinu pak rozvařte v malém množství vody, přidejte skořici a cukr a máte hotovo. Takové přesnídávky milují děti, dospělí si je ale jistě dají s pudinkem také rádi.
Polévky a omáčky
Odšťavňovat kromě ovoce můžete samozřejmě i zeleninu. Velmi oblíbené jsou například mrkve nebo dýně, které sice neobsahují tolik šťávy, v kombinaci s nějakým tím ovocem ale vytvoří lahodný nápoj.
Mrkvová, rajčatová či dýňová drť je skvělým základem pro výrobu polévek nebo omáček. Stačí ji rozmixovat úplně najemno, zředit vodou a přidat nějaké to koření. Skvěle tak připravíte například dýňovou nebo rajčatovou polévku, popisuje web Vegetarian times.
Pomocník při pečení
Pokud se chystáte péct, ovocnou drť rozhodně nevyhazujte. Vmíchejte například trochu rozmixovaných jablek do těsta a dejte vašemu koláči úplně novou chuť. Muffiny potom zase můžete ozdobit kousky rozmixované mrkve.
Nezapomeňte na mazlíčky
Psi jsou všežravci a kromě masa tak potřebují i ovoce a zeleninu. Jistě víte, že i pes si někdy rád dá kousek jablka. Pokud odpad po odšťavnění smícháte třeba s jejich oblíbenou konzervou, rozhodně jim neublížíte a uvidíte, že si pochutnají.
Zdroj: My recipes, Vegetarian times, Good nature
Autor: Šárka Cvrkalová