Většina z nás, co děláme cukroví, jako každý rok i během posledních Vánoc nadělala sladkého tolik, že se nestihlo spotřebovat. Některé druhy cukroví zmizí rychleji, jiných je ale doma i po Novém roce ještě hodně. Co se zbytky cukroví, aby se nezkazily a nemuseli jste je vyhazovat?
Některé druhy cukroví se dají ukládat do mrazáku, jiné k tomu ale vhodné nejsou. Jak poznat, které vánoční sladkosti budou po vytažení z mrazáku dobré, a co dělat s těmi, které do mrazáku nepatří?
Cukroví a mražení
Dát si cukroví do mrazáku a vyndat ho za pár měsíců, až budete mít chuť na něco sladkého, se zdá jako dobrý nápad. Nicméně ne všechny druhy je vhodné k ledu dávat, upozorňuje Apetit.
Zamrazujte především cukroví s nižším množstvím tuku. Pokud je totiž cukroví tučné, mohlo by zežluknout. Pokud chcete mrazit tučné cukroví, je dobré ho předtím zabalit do alobalu, v mrazáku ho ale nenechávejte déle než měsíc, radí iReceptář.
Upečte z cukroví sušenky či buchtu
Pokud vám zbylo větší množství lineckého nebo třeba vanilkových rohlíčků, můžete cukroví rozdrtit nebo rozmixovat a vytvořit z něj společně s dalšími ingrediencemi těsto, ze kterého pak uděláte čerstvé sušenky.
Připravit ale můžete také jednoduchou buchtu ze zbytků cukroví. Podobným způsobem se dají využít i nepečené druhy cukroví. Kokosové kuličky nebo třeba rumové koule můžete smíchat a z těsta vytvořit základ na nový pokrm.
Rozhodně se tedy najde mnoho způsobí, jak cukroví využít, nikdy není třeba ho vyhazovat. Někteří lidé navíc dělají tu chybu, že dávají zbytky domácím mazlíčkům. To nikdy nedělejte, varuje iDNES. Ořechy, rozinky a další ingredience běžně v cukroví obsažené jsou pro psy i kočky velmi nebezpečné.
Zdroj: Blesk, Top Recepty, Žena IN, iReceptář, Dům a Zahrada, Apetit, iDNES
Autor: Šárka Cvrkalová