Smažení je jednou z cest, jak přípravit některé konkrétní pokrmy. Pravděpodobně každý z nás už někdy dělal na pánvi cibulku či plátky masa, nebo přímo do horkého oleje vkládal krokety či obalovaný sýr. A každý z nás potom přemýšlel, jak se zbavit zápachu, který při tom vznikl.
Smažené pokrmy sice obecně nejsou příliš zdravé, jsou ale chutné a jednou za čas si jednoduše zasloužíme udělat si radost dobrým jídlem. Jenže při přípravě těchto dobrot se často naplní místnost zápachem z přesmaženého oleje. Jak se ho zbavit?
Opatření před a po smažení
Většina problémů má řešení, dá se jim ale také předcházet. A podobné je to i v tomto případě. Než se vůbec pustíte do smažení, ujistěte se, že máte otevřená okna a zapnutou digestoř.
Mnoho lidí tato dvě opatření dělá až ve chvíli, kdy se místnost začne naplňovat zápachem. To je ale pozdě, upozorňuje Cookist. Vhodné také je dát do misky vedle sporáku jedlou sodu, která má schopnosti pohlcovat pachy.
Jak odstranit zápach po smažení
Pokud jste zapomněli na prevenci, nebo jste jednoduše smažili jídla hodně a ani výše zmíněná opatření nepomohla, jistě budete hledat cesty, jak odstranit zápach po smažení z domova poté, co jídlo doděláte.
Důležité je všechny hrnce a pánve, ve kterých zbyl přesmažený olej, napustit vodou a přidat do nich trochu aviváže. Pokud máte na spodu nádob připálené skrvny, přiveďte směs k varu a nádobí se bude za pár minut lesknout jako nové, píše Food 52.
Zápach je také možné jednoduše místo odstranění něčím přebít. Nepoužívejte ale rozhodně žádné osvěžovače vzduchu ani spreje. Ty fungují jen krátkodobě a mohou zápach ve skutečnosti ještě zvýšit.
Místo toho dejte do hrnce s vodou hrst hřebíčku a nechte ho vařit. Nepouštějte tentokrát digestoř, nechte vodu pomalu odpařovat a uvolňovat výpary z koření do vzduchu.
To veškeré zápachy po smažení jídel přebije. Velmi podobně pak působí i další aromatické koření, jako například badyán či sušený zázvor. Přidat můžete do vody také kolečka čerstvých citrusových plodů, které místnost krásně provoní.
Zdroj: Seasoned Advice, All Recipes, Country Living, Cookist, Washington Post, Food 52
Autor: Šákra Cvrkalová