Brambory jsou jednou ze základních surovin nejen v naší kuchyni. Příloha se hodí k mnoha pokrmům a její příprava není nijak náročná. Stačí je hodit do vody a uvařit. Tedy potom, co je oloupete. A to je právě činnost, kterou mnoho z nás nemá rádo.
Loupání brambor není nijak náročné, přesto ale někdy trvá zbytečně dlouho a nechce se nám do něj. Existuje několik tipů, jak si ho usnadnit. Poradíme vám, jak správně brambory oloupat.
Zapomeňte na klasické škrábání
Většina lidí škrábe brambory ještě před vařením. Ať už používáte škrabku, nebo nůž, proces je zdlouhavý a jediné, co vám přinese, jsou puchýře na prstech.
Při okrajování pomocí nože navíc zbytečně se slupkou odkrajujete i kusy brambor, které byste běžně mohli sníst. Dá se tak říct, že tím plýtváte jídlem, píše Dům & Zahrada.
Horká a ledová voda
Pokud chcete brambory zbavit slupky co nejrychleji a nejméně pracně, potřebovat budete hrnec s vodou, misku s vodou a ledem a ostrý nůž.
Vodu v hrnci dejte vařit. Slupku brambor lehce nařízněte a dejte je do vroucí vody. Po 15 minutách je vyndejte a ihned je z horké vody přendejte do té ledové. Poté jednoduše slupku stáhněte prsty, radí iReceptář.
Horká voda pomůže oddělit slupku z brambor, ta ledová potom zvýší křehkost jejich slupky, která jde následně dolů úplně sama. Trik se často využívá i v restauracích, kde je třeba brambor oloupat velké množství, doplňuje iDNES.
Zdravé brambory
Ačkoli mnoho lidí si myslí, že ne ke všem pokrmům se hodí brambory ve slupce, pravda je, že na chuti se téměř nic nemění. Navíc pokud vaříte zeleninu ve slupce, je mnohem zdravější, protože si zachová daleko víc vitamínů.
Slupka brambor obsahuje velké množství živin, vlákniny, antioxidantů a dalších prospěšných látek. Při vaření oloupaných brambor se až 50 % těchto látek ztratí, varuje Dům & Zahrada.
Zdroj: Recepty, iDNES, iReceptář, Hobby InStory, Dům & Zahrada
Autor: Šárka Cvrkalová