V posledních letech je zázvor čím dál více populární. Stal se oblíbeným díky své vůni i chuti, dá se používat do sladkých i slaných pokrmů, a zatímco někteří ho milují, jiní ho nenávidí. Pravda ale je, že každému někdy přijde vhod.
Zázvor má tak trochu záhadný původ. V divoké přírodě roste dnes nejvíce druhů v Číně, pravděpodobně se ale jedná pouze o odnože původního zázvoru, který dnes již v přírodě jako takový neroste. Odkud se tedy vzal, není zcela jisté.
Indická a čínská medicína zázvor využívá už více než tři tisíciletí. A především v posledních letech jsou jeho léčivé účinky známé i u nás.
Posiluje imunitní systém a pomáhá s nemocemi
Zázvor obsahuje obrovské množství vitamínu C. Mezi další vitamíny, které má, patří také A, B1, B2, B6 a E. Kromě toho je bohatý na draslík, sodík, vápník, fosfor, měď, mangan a železo.
Právě díky tomu je ideální jako prevence proti jakýmkoli nemocem. Podporuje totiž imunitní systém a šálek čaje se zázvorem a medem denně vás může především v zimě ochránit před rýmou či nachlazením.
Zázvor pomáhá také s detoxikací těla, podporuje činnost srdce i plic, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi. Dokáže tak přecházet cukrovce, infarktu nebo problémům s trávením.
Také se říká, že zázvor pomáhá zpomalovat průběh rakoviny, dokáže pomoci s bolestmi kloubů, má močopudné účinky a zmírňuje menstruační bolesti. Považuje se za silné afrodiziakum.
Zázvor je oblíbeným také při nejrůznějších dietách, protože podle všeho pomáhá s dodáním energie během cvičení a snižuje tělesnou hmotnost. Ovšem v tomto případě je potřeba přidat i trochu vlastního úsilí.
Zázvorový sirup i maso na zázvoru
Zázvor se dá využívat v kuchyni na mnoho způsobů. Nejspíš nejznámějším je již zmíněný zázvorový čaj, který někteří milují, jiní nesnáší, ale všem spolehlivě uleví od bolesti v krku.
Jednoduše si uděláte doma také zázvorový sirup. Nastrouhejte kořen zázvoru do vody, smíchejte s medem a svařte společně se třtinovým cukrem. Takto vytvořený sirup užívejte při kašli a nachlazení.
Zázvor se dá využít také ve slaných receptech. Hodí se například na pečené maso, na kuřecí plátky nebo do sladkokyselých omáček. Jeho využití v kuchyni je zkrátka téměř neomezené.
Pozor na zázvor v těhotenství
Tato zázračná bylina má i svá omezení. Pokud jste těhotná nebo kojící žena, raději se mu vyhněte. Je prokázáno, že by u vás zázvor mohl vyvolat vyrážky nebo dýchací problémy.
Jinak je ovšem rostlina vhodná snad téměř pro každého a opravdu dokáže pomoci s problémy všeho druhu. Užívejte si ho proto v neomezeném množství a dejte svému tělu dostatek vitamínů a látek, které vyžaduje.
Zdroj: webmd.com
Autor: Shani Maiová