Zázvor bezpečně poznáme podle jeho typické ostré vůně i kořeněné chuti. Pomáhá proti nachlazení, při kterém si ho přidáváme do čaje. Je také skvělý v některých pokrmech. Zpravidla si kořen zázvoru přineseme domů z obchodu. Proč si ho ale nevypěstovat svépomocí?
Ano, opravdu to jde. Zázvor si lze vypěstovat i v domácích podmínkách. Jak na to? Věřte, že to není až tak složité, jak si možná v tuto chvíli myslíte.
Co je zázvor?
„Zázvor je tropická kvetoucí rostlina, která původně rostla v jihovýchodní Asii, ale nyní je široce dostupná po celém světě,“ vysvětluje web Everyday Health.
Kořen zázvoru nebo oddenek je část, která se používá jako koření nebo léčivá surovina. V závislosti na odrůdě může být vnitřek kořene žlutý, červený nebo bílý.
Jak prospívá zdraví?
Již po staletí se ví, že zázvor prospívá našemu zdraví. Ne nadarmo se hojně využívá v lidové medicíně. Čím vším je zázvor výjimečný, pokud jde o zdraví?
„Zázvor obsahuje více než 400 přírodních sloučenin a některé z nich jsou protizánětlivé,“ vyzdvihuje jednu z předností zázvoru web Hopkins Medicine.
Konzumace zázvoru podporuje efektivní trávení, takže jídlo nezůstává ve střevě tak dlouho. Těhotným ženám také ulevuje od nevolností.
Jak zázvor pěstovat doma?
Pokud chcete zázvor pěstovat doma, potřebujete čerstvý kořen zázvoru. „Kořen pečlivě zkontrolujte a vyberte pevný s ‚očima‘, což jsou vyvíjející se stonky zázvoru,“ radí web Gardeners World.
Kořen zázvoru poté uložte do květináče a udržujte ho na teplejším místě po dobu až šesti týdnů. Pamatujte na pravidelnou zálivku, zemina by neměla vyschnout, zároveň ji není dobré příliš přemokřit.
Zázvor bude růst na jakémkoli slunném, bezmrazém, chráněném místě. Ideální je k tomu zimní zahrada, pokud ji ale nemáte, vůbec to nevadí. Stačí jen květináč se zázvorem umístit někam do tepla.
Zasadit celý, nebo nakrájet?
Můžete umístit celý kus zázvoru do květináče nebo jej nakrájet na části tak, abyste zajistili, že každý kus má alespoň dvě ‚oči‘, ze kterých můžete pěstovat výhonky.
Zdroj: everydayhealth.com, hopkinsmedicine.org, gardenersworld.com, gardenerspath.com
Autor: Natálie Kabourková