Medvědí česnek je typická jarní bylinka, která se stala v posledních letech velmi populární. Čerstvý se dá užívat jen asi jeden měsíc v roce, ale existují způsoby, jak si jeho výjimečnou chuť a vůni užívat celý rok. Z medvědího česneku totiž lze udělat třeba ochucený olej nebo bylinkové máslo.
Jakmile se stromy olistí, medvědí česnek se zatáhne do země a musíte si na něj počkat do dalšího jara. Jeho jedinečnou chuť a vůni ale lze využívat po celý rok, proto určitě neváhejte a nasbírejte si ho do zásoby.
Čerstvý je perfektní do tvarohových pomazánek, do bramborového salátu, do pesta nebo jen tak s máslem a solí na chleba. Můžete z něj klidně připravit krémovou polévku nebo ho spařit na másle a podávat ho jako listový špenát.
V kuchyni ho využijete mnoha způsoby
Perfektní a možná nejoblíbenější je také do pesta. Stačí přidat olivový olej, oříšky nebo semínka a nastrouhaný sýr. Pesto uchovávejte v lednici, ale rychle ho spotřebujte, oříšky mají tendenci v pestu žluknout. Jestliže si jej chcete uchovat delší dobu, dejte ho zamrazit do mrazáku.
Další možností je ho rozmixovat s trochou soli a směs napěchovat do skleniček. V lednici pak vydrží až několik měsíců, sůl totiž směs zakonzervuje. Nasekaný medvědí česnek můžete volně využít i do vaření. Stačí lžička pod maso nebo do polévky a jídlo tím krásně dochutíte.
Můžete ho i zamrazit
Určitě si oblíbíte i bylinkové máslo. Stačí dát do mixéru 250 gramů rozměklého másla, 60 gramů této skvělé jarní bylinky, lžičku soli a všechno rozmixovat. Hotovou směs dejte do formičky nebo mističek a nechte vychladit. Případně ji můžete zabalit do alobalu, do tvaru válečku, nechat v lednici zatuhnout a poté nakrájet do kolečka, která lze uchovat i v mrazáku.
Bylinkové máslo je skvělé na topinky či na čerstvý chléb. Ozdobou bude i na steaku či na grilované rybě.
Medvědí česnek ale nemusíte spotřebovat hned, dá se i zamrazit. Stačí listy důkladně oprat, vysušit, nasekat a šup s ním do mrazáku. Když budete potřebovat dochutit rizoto nebo polévku, stačí vzít hrst lupení. Určitě takto využijete i olej.
Nasekejte pořádný svazek na jemné proužky, dejte je do lahve z tmavého skla, zalijte kvalitním panenským olivovým olejem a nechte tři týdny v temnu macerovat. Poté jej přeceďte a používejte všude, kam se hodí olivový olej a vůně česneku. A to je skoro všude.
Zdroj: fresh.iprima.cz
Autor: Barbora Turková