Okurka je zelenina, která má opravdu nekonečné využití. Dá se jíst samotná, použít jako příloha k hlavnímu jídlu, dělají se z ní saláty a limonády a zapomenout nesmíme ani na okurky nakládané. Nikdy ale nebudou ty kupované chutnat tak dobře jako ty, které si vypěstujete sami doma.
Jak na to? Pěstování okurek není žádná věda a každý správný zahrádkář má ročně alespoň nějakou tu úrodu.
Pravdou ale je, že je potřeba znát alespoň základy, aby se vám zadařilo.
Okurek existuje několik druhů, každá vyžaduje trochu jiné podmínky a je třeba jim věnovat nějakou tu péči.
Pokud se ale budete snažit, odměnou vám bude čerstvá a křupavá zelenina, kterou jen tak někde nekoupíte.
Začněte s pěstováním v květináči
Ať už pěstujete okurky klasické, které dorůstají velikosti zhruba okolo 20 centimetrů, nebo takzvané zavařovačky, které jsou o něco menší a obvykle nemají více než 10 centimetrů, začít s pěstováním můžete už koncem zimy.
Jednoduše vysaďte semínka doma v teple do květináčů s rašelinovou hlínou a pohnojte je předem připraveným hnojivem pro okurky, které se dá koupit v jakémkoli zahradnictví.
Hojně okurky zalévejte a po pár dnech by se měly objevit první lístky.
Okurky mají rády teplo, zároveň ale potřebují opravdu velké množství vody, zalévejte je tak minimálně jednou denně.
Do skleníku s nimi
Jakmile venku pomine veškeré nebezpečí posledních ranních mrazíků, můžete již malé sazeničky přesadit. Dejte si ale dobrý pozor, aby už skutečně nehrozilo ochlazení pod bod mrazu.
Zatímco jiné rostliny mohou ještě nějaký ten mrazík rozchodit, jakmile vám jednou zmrznou okurky, budete je křísit jen marně. Doporučujeme proto tedy raději počkat až tak do poloviny dubna.
Okurky je vhodné pěstovat ve skleníku, kde budou mít dostatek tepla, nebo na poli s černou plachtou, která láká sluníčko, a poskytne tak zelenině dostatek všeho, co vyžaduje.
Jak poznám, kdy okurky sbírat?
Neexistuje žádný přesný čas, kdy okurky sbírat. Každá odrůda roste trochu jinak rychle a záleží také na tom, kolik živin která rostlina dostane. Přesto se dá ale jednoduše poznat, kdy už je plodina připravena ke konzumaci.
Jakmile se začne slupka okurky krabatit, je to známka toho, že je nejvyšší čas zeleninu utrhnout. V některých případech se nechává ještě dozrát mimo skleník někde v chladu.
Mnoho prodejců dokonce okurky schválně trhá raději nezralejší, protože jsou pak spíše tenké a mají méně semínek.
Pokud by byly ponechány na keřích déle, budou příliš silné.
Okurky mají vysoký obsah vody, pomáhají tedy s hydratací těla a trávením.
Obsahují antioxidanty a mají celou řadu vitaminů. Pokud si je vypěstujete doma, budete navíc přesně vědět, že se na jejich růstu nepodílela žádná chemie. Je to snadné, proto neváhejte, a vyzkoušejte je letos zasadit i vy.
Autor: Shani Maiová