Z rýžového papíru můžete připravit nepřeberné množství druhů závitků – tepelně upravených, připravených za studena, naslano i nasladko. V dnešním článku vám přinášíme tři recepty na sladké rýžové závitky.
Rýžový papír je průsvitný jedlý „papír“ tvořený bílou rýžovou moukou, tapiokovým škrobem, solí a vodou. Místem jeho původu je Vietnam, kde se z něj připravují vietnamské jarní závitky.
Ovocné rýžové závitky s jogurtovým dipem
Recept na ovocné závitky vychází z webu Veggie Desserts. Uvedené ovoce můžete nahradit tím, co máte nejradši. Připravte si 8 kusů rýžového papíru, 2 jablka nakrájená na kostičky, 2 kiwi oloupaná a nakrájená na tenké plátky, 10 malin, 5 jahod nakrájených na plátky, ¼ hrnku borůvek a snítky máty. Na dip si připravte 3 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžíci javorového sirupu, trochu citronové šťávy a ¼ lžičky vanilkového extraktu.
Nejprve si připravte ovoce a dejte ho do misek. Velkou mísu naplňte do poloviny teplou vodou. Do teplé vody vložte na několik sekund rýžový papír, aby změkl. Rýžový papír položte na talíř, na něj vyskládejte ovoce, srolujte a zabalte. Postup opakujte se zbývajícími rýžovými papíry a ovocem. Na dip smíchejte všechny ingredience dohromady a podávejte s ovocnými letními závitky.
Pečené rýžové závitky s jablky
Tento recept najdete na stránkách Renana´s Kitchen. Potřebovat na něj budete 3 jablka, 1 lžičku skořice, ⅓ hrnku hnědého cukru, 8 kusů rýžového papíru a1 lžíci rostlinného oleje. Závitky můžete ozdobit medem, semínky granátového jablka a moučkovým cukrem.
Začněte předehřáním trouby na 170 °C. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Kousky jablka dejte do hrnce a na nejsilnějším plameni několik minut vařte. Přidejte k jablkům skořici a cukr a dobře promíchejte. Vařte ještě několik minut, dokud jablka nezměknou. Odstavte a nechte vychladnout. Připravte si talíř s trochou vody a další talíř, na kterém budete závitky balit. Jeden kus rýžového papíru ponořte na několik vteřin do vody a poté jej položte na prázdný talíř.
Na papír dejte 2 lžíce jablečné náplně. Obě strany papíru přiložte k náplni a srolujte. Postup opakujte pro všechny závitky. Zabalené závitky položte na plech, potřete olejem a pečte 15 až 20 minut. Upečené závitky nechte vychladnout na pokojovou teplotu, posypte je moučkovým cukrem, přidejte semínka granátového jablka, případně pokapejte medem a podávejte.
Banánové rýžové závitky
Další inspiraci na rýžové závitky přináší web Create Kid´ Club. Rýžové závitky s banánem připravíte z 8 kusů rýžového papíru, 4 středně velkých banánů rozkrojených na polovinu, ¼ hrnku cukru, ½ lžičky koření na jablečný koláč a rostlinného oleje.
Na pánev nalijte olej do výšky asi 2,5 centimetru a zahřejte jej na 180 °C. V malé misce smíchejte cukr a koření na jablečný koláč. Odložte stranou. Každý papír na jarní závitky vložte asi na 10 sekund do vody a poté jej položte na čistou pracovní plochu.
Posypte rýžový papír asi lžičkou cukrové směsi a na ni položte banán. Opatrně přehněte strany papíru a poté srolujte. Navlhčení závitků, naplnění a zabalení zopakujte pro každý kus rýžového papíru. Závitky opatrně vložte do rozpáleného oleje. Smažte asi 5 minut, v polovině smažení závitky otočte. Usmažené závitky osušte papírovou utěrkou. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou a karamelovou polevou.
Zdroj: Veggie Desserts, Renana´s Kitchen, Create Kid´ Club
Autor: Dominika Jandorová