Zavináč je tradičním pokrmem studené kuchyně. Nejenže je vynikající k pivu, ale zároveň se jedná o zdravou pochutinu, která obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin.
Původ zavináčů
Ačkoli je zavináč tradiční českou pochoutkou, původně pochází ze severní Evropy. Odtud se nejprve dostal na jih do Německa a následně i do dalších zemí. U nás dnes patří k velmi používaným pokrmům studené kuchyně, které se často využívají i jako pochutina v hospodách. Aktuálně si jej lze navíc pořídit v mnoha obchodech a připravit si jej můžete rovněž doma.
Jednotlivé ingredience
Zavináče může být vyrobený z různých druhů ryb, nejčastěji se ale jedná o maso ze sledě, které je nakrájeno na plátky. To se nakládá, často v několika fázích. Dalšími důležitými ingrediencemi jsou sůl a ocet, ale používají se také mnohé další suroviny. Jde především o zeleninu (cibuli, kysané zelí, okurky, stejně jako vařenou kořenovou zeleninu). Využíváno je rovněž koření (bobkový list, pepř, nové koření atd.) a někdy se používá rovněž cukr.
Rybí salát ze zavináčů
Zavináče se často konzumují samotné pouze s pečivem. Velmi oblíbený je ovšem i rybí salát ze zavináčů. Z filetů stačí odstranit kůži a nakrájet je na menší kostičky. Pak už jen přidáte další ingredience. Používána bývá především zelenina (červená cibule, hrášek nebo nasekaný kopr), ale také jablka. Přidáván je rovněž pepř a sůl a důležitá je i majonéza. Někdy se navíc používá také zakysaná smetana nebo řecký jogurt.
Zavináč a zdraví
Ryby jsou obecně považovány za důležitý zdroj omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro naše zdraví, když mj. snižují riziko rakoviny. Odborníci přitom radí, abychom je jedli alespoň třikrát týdně. Můžete si je přitom uvařit či upéct, ale dát si lze třeba také zavináče, neboť sledi jsou považováni za zdravé ryby. Pokud jsou navíc přítomny i různé druhy zeleniny, prospějí vám ještě více.
Zajímavosti o zavináčích
- Zavináč se v němčině nazývá Rollmops, v holandštině rolmops a v angličtině rollmop.
- Tvar tohoto pokrmu dal název znaku @, který nachází uplatnění především v e-mailových adresách. To ale platí pouze v češtině a slovenštině.
- Nakládání sleďů bylo ve středověku na severu Evropy praktickým způsobem pro skladování a přepravu.
- V současné době se tento pokrm konzumuje nejen v Evropě, ale poměrně oblíbený je rovněž v Severní a Jižní Americe.
- Zavináč je vynikající k pivu. Tím se podobá např. utopencům a nakládanému hermelínu. Jedná se ovšem o zdravější pochutinu.
Autor: redakce