Kdo by nechtěl mít zářivý úsměv, kterým by každého okamžitě oslnil? Zatímco někteří bělost svých zubů absolutně neřeší, jiní ročně utratí nemalé peníze za jejich pravidelné profesionální bělení. Mnoho bělících přípravků v sobě ale obsahuje chemikálie, kterým se stále více lidí snaží vyhýbat.
Patříte-li k těm, kterým záleží na jejich úsměvu a chtějí sami sebe reprezentovat bílým chrupem, pak možná hledáte šetrnější způsoby, jak zářivého úsměvu dosáhnout. Prozradíme vám, s pomocí jakých potravin to můžete zkusit v pohodlí svého domova.
Jedlá soda
Šikovný pomocník, kterého má doma každá správná hospodyňka a spoléhá na něho nejen při vaření, ale často i při úklidu domácnosti.
Jedlá soda má přirozené bělicí vlastnosti, a proto je oblíbenou přísadou komerčních zubních past. „Je to mírné abrazivo, které může pomoci odstranit povrchové skvrny na zubech,“ dodává healthline.com.
Kromě toho jedlá soda vytváří v ústech zásadité prostředí, které zabraňuje růstu bakterií. Výsledek rozhodně neuvidíte přes noc, ale postupem času určitě zaznamenáte rozdíl v odstínu svých zubů.
Pomerančová kůra
Dosáhnout o pár odstínů zářivějšího odstínu se můžete pokusit i s pomerančovou kůrou. Tu většina lidí okamžitě vyhazuje.
Slupka pomeranče obsahuje kyselinu citronovou, která teoreticky pomáhá při bělení zubů. Velmi podobně funguje i kůra z citronu.
Slupka od banánu
Už jsme se naučili využít slupku od banánu pro výrobu hnojiva pro krásně kvetoucí orchideje. Koho z vás by ale napadlo použít slupku z tohoto sladkého ovoce i na bělení zubů?
„Vezměte banánovou slupku a jemně si ji třete po zubech. Pokračujte v tření asi 2 minuty, poté si důkladně vymyjte ústa a vyčistěte zuby,“ radí s postupem pleasantfamilydentistry.com.
Ananas a jahody
Pokud si s radostí pochutnáte na jahodách nebo si smlsnete na ananasu, máte velkou výhodu, protože právě tyto dva druhy ovoce fungují jako přírodní prostředek na bělení zubů.
Opět samozřejmě nemůžete očekávat, že se vám zuby vybělí hned poté, co slupnete pár jahod. Za bělicí vlastnosti ananasu vděčíme enzymu zvanému bromelain, který účinně odstraňuje skvrny a je užitečný při celkovém bělení zubů.
Oblíbené jahody zase obsahují kyselinu jablečnou, o které je známo, že odstraňuje zabarvení zubů a činí je bělejšími.
Proč nám zuby vlastně žloutnou?
Je mnoho faktorů, které ovlivňují odstín našich zubů. Některé potraviny mohou zabarvit vaši sklovinu, navíc hromadění plaku na vašich zubech může způsobit, že budou vypadat žlutě.
Někdy však zuby vypadají žlutě, protože tvrdá sklovina erodovala a odhalila dentin pod ní. Dentin je přirozeně žlutá kostěná tkáň, která leží pod sklovinou.
Zdroj: healthline.com, pleasantfamilydentistry.com
Autor: Karolína Nezbedová