Našemu zdraví rozhodně mají co nabídnout, přesto se v jídelníčku objevují zřídka. Důvodem jsou předsudky, které vůči nim máme – zejména pak pokud jde o strach z nadýmání. Pokud se ale fazole naučíte připravovat správně, nepříjemných potíží se bát nemusíte.
Navíc vám poradíme, jak fazole uvařit i bez toho, abyste je den předem namáčeli ve vodě, nebo si kvůli jednodušší přípravě kupovali fazole v plechovce.
Fazole už nebudete máčet přes noc
Možná jste až do této chvíle fazole připravovali tak, že jste si je den předem večer namočili do vody a nechali je ve vodní lázni až do rána.
Jiní zase dávali přednost fazolím v plechovce, protože práce s nimi je o chlup jednoduší a především se tak vyvarují onomu několikahodinovému máčení.
Odteď už to ale všichni budete dělat úplně jinak. Zapomeňte na fazole v plechu a dejte sbohem máčení fazolí přes noc.
Rychlejší způsob přípravy fazolí
Do většího hrnce nalijte dostatek vody, osolte ji a nasypte fazole a přiveďte k varu. Vody by v hrnci mělo být tolik, aby byly všechny fazole dokonale ponořené.
Jakmile se voda s fazolemi začne vařit, nechte hrnec na plotně po dobu 2-3 minut, poté sejměte z plotny, dejte stranou a přikryjte pokličkou.
Takto nechte fazole máčet jednu hodinu. Poté vodu slijte, fazole propláchněte a následně povařte klasickým způsobem – fazolím bude stačit cca 20 minut a budou hotové.
Zkuste trik s perlivou vodou
Mnozí z nás si již osvojili a zamilovali poměrně jednoduchý trik, který spočívá ve výměně klasické vody za vodu perlivou.
Perlivá voda urychluje proces měknutí fazolí a může tak urychlit celkový proces přípravy jídla. Urychlovačem je také cukr nebo jedlá soda.
Zdroj: campbrighton.com, jessicagavin.com, food.unl.edu, aazdravi.cz
Autor: Natálie Kabourková