Zapečená rýže s tuňákem: Zdravá večeře hotová za 10 minut

Zdroj: Shutterstock

Pokud máte doma zbytek rýže a nevíte, co s ním, připravit se z něj během 10 minut dá vynikající večeře. Stačí přidat tuňáka a jídlo strčit do trouby. Během chvíle máte vynikající jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. A navíc je zdravé.

Ryby obecně jsou velmi zdravé. Speciálně tuňák je ale plný fosforu, důležitého pro kosti a svaly a také pro udržení zdravého nervového systému, uvádí Healthline. Dále obsahuje mnoho bílkovin a vitamínů, především pak vitamínu B12.

Tuňák z konzervy? Pozor na kalorie

U nás seženete tuňáka nejčastěji v konzervě. V takovém případě je dobré vyhledat toho, který je naložený ve vlastní šťávě. Pokud sáhnete po tom v oleji, samozřejmě budete muset počítat s tím, že má vyšší množství kalorií, píše WebMD.

Sehnat se u nás dá také tuňák konzervovaný v pramenité vodě, odvážnější jedinci si pak troufnou na syrového tuňáka, kterého si sami zpracují. Pak je ale třeba myslet na to, že vám příprava večeře zabere o něco delší dobu.

Zapečená rýže s tuňákem

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 425 gramů tuňáka z konzervy, 150 gramů mražené zeleniny (kukuřice, hrášek a mrkev), 80 mililitrů smetany, 2 šalotky, 120 gramů strouhané mozzarelly, 2 hrnky vařené rýže a olivový olej.

Zeleninu ohřejte na pánvi, přidejte k ní tuňáka, jakmile se vše prohřeje a spojí, zalijte směs smetanou. Pak do ní přidejte rýži a vše zamíchejte. Pokrm dejte do zapékací misky, posypte nakrájenou šalotkou a mozzarellou.

Takto připravené dejte jídlo na 5 až 8 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Sýr se rozpustí a vytvoří křupavou krustu. Pokrm podávejte pokapaný olivovým olejem, přidat můžete nasekanou pažitku nebo kousek rajčete.

Zdroj: Taste, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz