Zakudlanka je zapomenutá polévka, která ale chutná skvěle a zasytí celou rodinu

Zdroj: Shutterstock

Zakudlanka sice dnes už nepatří k tradičním pokrmům, které by se dělaly běžně, jde ale o jídlo, které má svou tradici a my si jí doma ceníme. Proto alespoň jednou za čas polévku připravuji a pochutná si na ní celá rodina.

Říká se jí také zadělávanka, zakverdlanka či zakvrdlenka. Název si polévka vysloužila proto, že je zahuštěná smetanou či mlékem, které se do ní musí zakvedlat. Její příprava je snadná a polévka je velmi sytá, takže se z ní klidně i naobědváte.

Recept na zakudlanku

Na přípravu zakudlanky budete potřebovat půl kilogramu brambor, 3/4 litru vody, 2 lžíce octa, smetanu ke šlehání, hrubou mouku, předem uvařená vajíčka natvrdo a nějakou zeleninu. Já používám brokolici a mrkev.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte vodou a dejte vařit. Ze smetany, vody a mouky si připravte něco jako jíšku, kterou potom polévku zahustíte.

Jakmile jsou všechny suroviny promíchané tak, že v nich není jediná hrudka, vlijte směs k bramborám a společně vše povařte. Pak přilijte podle chuti trochu octa.

Zeleninu si připravte zvlášť

Zelenina se do receptu v některých případech nedává, aby bylo ale jídlo zajímavější a hlavně více syté, já ji dávám vždy. Mrkev a brokolici si na másle zlehka osmahnu na pánvi. Až potom ji přidám do polévky.

Stačí jí jen pár minut, aby krásně změkla. Nakonec už polévku jen dochutím solí a pepřem a je připravena k podávání. Na talíři se k ní ještě přidá rozpůlené vařené vejce a můžete vychutnávat jídlo, které je sice netradiční, dříve bylo ale velmi častou pochoutkou v mnoha domácnostech.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz