Základ každé zdravé spíže: Máte po ruce med, jablečný ocet nebo ořechy?

Zdroj: Shutterstock

Ať už vás ke zdravému životnímu stylu vede cokoli, například snaha udělat něco dobrého pro své zdraví, nebo třeba touha zredukovat nadbytečná kila, měli byste mít přehled o tom, co je základem každé zdravé spíže.

Přechod na zdravé stravování rozhodně není třeba uspěchat. Nelámejte to přes koleno. Pokud jste až do dnešního dne byli zvyklí jíst prakticky cokoli a v jídle se neomezovat, byla by chyba zakazovat si ze dne na den oblíbené pochutiny.

Co ale udělat můžete, je vybavit si domácnost základními surovinami, které vám ve zdravé stravě a zdravém vaření zaručeně přijdou vhod. Co by vám rozhodně nemělo chybět?

Luštěniny

Ačkoli jsou v jídelníčku často zatracovány, po zdravotní stránce nám mají hodně co nabídnout. Fazole, hrách i čočka, mnoho lidí se jejich konzumace bojí především pro jejich nadýmavé účinky.

Když se ale připraví správně, není se čeho obávat. Fazole a čočka vám dávají v kuchyni mnoho možností, jak je využít. Dají se z nich připravit hlavní jídla, zrovna tak i chutné saláty nebo polévky.

Ořechy a semena

Představují nejen velmi rychlou svačinku, když vás třeba tlačí čas, ale také oblíbenou přísadu do nejrůznějších dobrot. Po nutriční stránce jsou velmi výživné, obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a řadu vitamínů a minerálů.

Pokud jde o kalorie, dejte si pozor, plná hrst oříšků dokáže zahýbat s vaším kalorickým příjmem, proto to s konzumací ořechů nepřehánějte.

Med a různé sirupy

I ve zdravé stravě je čas od času potřeba si něco přisladit. Ať už se rozhodnete upéct nějaký dobrý moučník, nebo si jen přisladit tvaroh či jogurt, je dobré mít po ruce med nebo zdravý sirup. Oblíbený je například javorový, rýžový nebo čekankový. Ačkoli představují zdravější alternativu slazení, nepřehánějte to s jejich množstvím.

Jablečný ocet

Mnoho lidí ho nezná, což je velká škoda. Další jej sice znají, ale při vaření ho nepoužívají. Jablečný ocet je nejen všestranný, protože se dá použít jako chutný doplněk k mnoha receptům (skvěle s ním ochutíte třeba dresinky, omáčky, ale také pečivo), zároveň je také zdravý. Pyšní se protizánětlivými, antidiabetickými i antioxidačními vlastnostmi.
Zdravé tuky na vaření

Pokud jste se rozhodli stravovat zdravě, určitě vám hlavou proběhla myšlenka, čím nahradit klasický olej, který jste až doteď používali při smažení nebo při pečení. Naštěstí existuje celá řada zdravějších alternativ, na které se lze spolehnout.

Ve zdravé spíži by tak neměl chybět například kokosový olej, velmi oblíbené ghí nebo olivový olej. Výhodou těchto zdravých tuků na vaření je fakt, že se dají bezpečně uchovávat při pokojové teplotě po dobu až jednoho roku, nebo dokonce déle.

Vejce

Pokud ve zdravém jídelníčku něco určitě nesmí chybět, pak jsou to vejce. I vejce lze považovat za jakýsi základ. Nejenže jsou díky svým nutričním hodnotám pro vaše zdraví velmi přínosné, ale zároveň jsou taky neuvěřitelně všestranné.

Vajíčka využijete nejen při vaření hlavních jídel, ale hodí se i při pečení. Připravit se dají na mnoho chutných způsobů, ať už je máte nejraději nahniličko, nebo natvrdo, udělejte si z nich chutnou pomazánku, přidejte je do salátu. Těch možností je opravdu strašně moc.

Zdroj: healthline.com, health.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz