Žakie je ovoce, které u nás zatím není příliš známé. Stále oblíbenější je naopak v USA, kde se mu dokonce někdy říká „veganské vepřové“.
Původ žakie
Žakie je ovoce, které pochází z tropického stromu s názvem chlebovník různolistý. Ten může dorůstat až do výšky 30 m a řazen je do čeledi morušovníkovitých. Rozšířený je přitom zejména v jižní a jihovýchodní Asii. Odtud se ale rozšířil také na africký kontinent. Jeho plody se navíc dají pořídit i v dalších částech světa, ačkoli se stále nejedná o obecně známé ovoce.
Kde žakie ochutnat?
Žakie se v angličtině nazývají jackfruit. Pod tímto názvem jej seženete také v českých obchodech. Výjimečně je možné narazit na čerstvé plody, spíše si ale můžete pořídit dužinu v plechovce, a to naloženou v sirupu. K dužině se přitom jinak dostává poměrně obtížně (viz níže). K dispozici máte také sušené plátky, takže se v ČR rozhodně nejedná o nedostupné zboží.
Využití v kuchyni
Žlutá dužina žakie má nasládlou a osvěžující chuť a zároveň pěkně voní. Konzumovat ji můžete samotnou, případně v ovocných salátech. Používána bývá i v polévkách, omáčkách, tacos nebo s chilli a kari. Mladé plody přitom mají strukturu masa, takže jsou někdy označovány za „veganské vepřové“, přičemž se mohou opékat na pánvi, nebo konzumovat v žemli na místo masa.
Žakie z hlediska zdraví
Žakie obsahuje větší množství sacharidů, ale také vitamínů a některých minerálních látek (především vápníku a fosforu). Na rozdíl od živočišných bílkovin se v ní nevyskytuje „zlý“ LDL cholesterol nebo nasycené tuky. Toto ovoce působí kladně na trávicí soustavu, zároveň podporuje imunitu a navíc má kladný vliv na detoxikaci organismu. Je tedy velmi zdravé.
Zajímavosti o žakii
- V angličtině se ovoce nazývá jackruit. Označení „jack“ je přitom odvozeno z portugalského jaca, a to z malabarského chakka, což je název tohoto ovoce v jednom z jazyků používaných na území Indie.
- Jackfruit se někdy zaměňuje s bredfruit, což jsou plody příbuzného stromu s názvem chlebovník obecný.
- Žakie se v posledních letech (nejen) díky masité struktuře stala jako „veganské vepřové“ oblíbená především ve Spojených státech amerických.
- Toto ovoce získává chuť od dalších ingrediencí, s nimiž je připravováno. Pokud jej tedy smícháte s kořením a čerstvou zeleninou, bude chutnat výborně.
- Čerstvé plody mohou vážit až 10 kg, může být obtížné se dostat k dužině a ta navíc obaluje velké množství semen. Pořídit si ji v plechovce nebo sušenou tedy není od věci.