Těhotenská nevolnost: Pokud se vám dělá špatně z vůně jídla, možná za to může váš nově získaný superčich
Zajímavosti

Těhotenská nevolnost: Pokud se vám dělá špatně z vůně jídla, možná za to může váš nově získaný superčich

Těhotenství je náročné období a přináší s sebou různé komplikace, mimo jiné třeba abnormálně citlivý čich. Z dříve oblíbených pokrmů se vám dělá mdlo a nesnesete ani partnerův parfém. Jedná se však o celkem běžný […]

Dehydratace může být i životu nebezpečná. Nauče se rozpoznat její příznaky
Zdraví

Dehydratace může být i životu nebezpečná. Nauče se rozpoznat její příznaky

Pokud nedodržujete správný pitný režim a denně pijete nedostatečné množství tekutin, hrozí vám dehydratace. Jaké jsou příznaky, příčiny a léčba dehydratace a jak zajistit, že dostáhnete denní kvóty příjmu tekutin? Pít hodně vody každý den […]

Vědci se obrací proti tvrzení, že nejlepší je jíst třikrát denně. Navrhují zdravější přístup
Zajímavosti

Vědci se obrací proti tvrzení, že nejlepší je jíst třikrát denně. Navrhují zdravější přístup

Mezi nejčastější rady v rámci stravování jistě lze zařadit i tu, že bychom měli jíst tři jídla denně. Jenže čím dál častěji se objevují názory, které toto tvrzení zpochybňují. Důležitá role půstu Do popředí zájmu […]

Vědci zjistili, o kolik let vám zdravé stravování prodlouží život
Zajímavosti

Vědci zjistili, o kolik let vám zdravé stravování prodlouží život

Vyřazení nezdravých potravin a jejich nahrazení zdravějšími variantami jídel vám může prodloužit život. Nový výzkum ukázal, kolik let navíc můžete změnou stravy získat. Projíme se k dlouhověkosti? Studie upřesňuje, o kolik let si mohou Američané […]

Účastníci experimentu pomohli vědcům: Fermentované výrobky mají blahodárný vliv na naše střeva
Zdraví

Účastníci experimentu pomohli vědcům: Fermentované výrobky mají blahodárný vliv na naše střeva

Po tisíce let se různé kultury spoléhaly na kvašení při výrobě chleba a sýrů, uchovávání masa a zeleniny a vylepšování chuti a textury mnoha potravin. Až nyní však vědci objevují, jak moc můžou kvašené výrobky […]

Xantanová guma: Tuto potravinářskou látku jíte několikrát denně. Vědci zjistili, co dělá s vašimi střevy
Zajímavosti

Xantanová guma: Tuto potravinářskou látku jíte několikrát denně. Vědci zjistili, co dělá s vašimi střevy

Potravinářská látka E415 je známá také jako xantanová guma. A s největší pravděpodobností ji jíte několikrát za den. Dosud se předpokládalo, že lidský organismus nijak neovlivňuje, ale nová studie přinesla překvapivá zjištění. Kde xantanovou gumu […]

Chléb: Čerstvý, zmražený nebo okoralý. Každý z nich se hodí na jiné zdravotní neduhy
Pečivo a těstoviny

Chléb: Čerstvý, zmražený nebo okoralý. Každý z nich se hodí na jiné zdravotní neduhy

Ať už dáváte přednost klasickému světlému, nebo spíš tmavému bochníku chleba, velmi záleží na tom, zda je čerstvý, či mražený. Struktura se totiž v obou případech liší, a co víc, může to mít dopad na […]

Olivový olej pod hledáčkem vědců má mimořádné účinky. Pomáhá řídit srážlivost krve a snižuje krevní tlak
Zajímavosti

Olivový olej pod hledáčkem vědců má mimořádné účinky. Pomáhá řídit srážlivost krve a snižuje krevní tlak

Olivový olej je známý pro svou bohatou chuť, všestrannost a zdravotní přínosy. Je vynikající přísadou do celé řady jídel. Nejkvalitnější extra panenský olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni. Nejen, že má všestranné použití, […]